Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В гаманці можна знайти монету за 25 тисяч грн: який вигляд вона має (фото)

Монета виготовлена з магнітної сталі та покрита латунню, а також має особливе карбування тризубця

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

10 копійок в Україні продають за 25 тисяч грн

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні на онлайн-аукціон виставили монету номіналом 10 копійок 1992 року виготовлення. Вона цікава колекціонерам штамом 1.2ААм та особливостями карбування аверсу й реверсу.

Лот виставили на порталі Violity.

Користувач, зареєстрований під ніком Ostapp, зауважив у описі, що монета не підлягала реставрації та не має дефектів. Хоча на завантажених фотографіях помітно незначне потемніння латуні. Українців, яких зацікавила монета, цей факт не засмутив. В коментарях до лота вони зазначили, що копійка дійсно цікава та зустрічається нечасто навіть на онлайн-аукціонах, не те що в обігу.

Відомо, що штам монети – 1.2ААм, її вага – 1,58 г, матеріали – магнітна сталь з латунним покриттям. Серед особливих характеристик екземпляра, що додають йому цінності в очах нумізматів – потовщений середній зуб тризубця на аверсі, дрібна насічка на гурті та форма прямокутного трикутника грона №2 на реверсі.

 | Фото: Violity
 | Фото: Violity

10 копійок 1992 року за 25 000 грн

Фото: Violity

10 копійок 1992 року за 25 000 грн

Фото: Violity

Власник встановив початкову ціну – 25 000 грн, або майже 700 доларів. Станом на 28 квітня ніхто не зробив ставку і не підвищив вартість лота, втім аукціон завершиться 30 квітня, тож за цей час ціна копійки може значно збільшитися.

За інформацією спеціалізованого порталу "Монети-ягідки", 10 копійок 1992 року карбували на Луганському верстатобудівному заводі. При цьому використовували дуже багато різних штемпелів, тому зараз існує чимало різновидів номіналу, які відрізняються за зовнішнім виглядом і вартістю. Деякі коштують не більше кількох гривень, а є такі, що продаються за 18 000 грн.

Як дізнатися різновид монети

Різновид складається з цифр і букв, кожна з яких відповідає за якусь особливу характеристику. Перші цифри дають інформацію про штамп аверсу, великі букви – про штамп реверсу, а маленькі – про тип гурту. Наприклад, якщо гурт гладкий, це буква "г", якщо насічка дрібна – буква "м", а крупна насічка відповідає букві "к".

Найважче визначити штампи реверсу, оскільки для цього треба розрізнити форми грон і розміри ягід. Зокрема найчастіше зустрічаються прямокутні трикутники на реверсі (гроно №2) – це штамп АА. Якщо гроно у формі великого чи малого тупокутного трикутника, то перед вами БА і ВА відповідно. Також можна розгледіти 6 ягід у гроні №6, що означає – перед вами штамп ДА чи ЕА.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що монета може коштувати 1 мільйон гривень і розповідав, який вигляд має копійка за такі гроші. Також ми повідомляли, яку українську монету продають у 200 000 разів дорожче номіналу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.