Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Монета може коштувати 1 млн гривень? Як виглядає копійка за такі гроші (фото)

Перші викарбувані копійки мали гладкий гурт, тому не повинні були потрапити в обіг

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чому 50 копійок готові купити за 1 млн гривень

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На онлайн-аукціонах інколи трапляються цікаві екземпляри монет, які можуть зацікавити українських колекціонерів. Зокрема, щоб придбати копійку 1992 року виготовлення, підняли ставку до 1 мільйона гривень.

Лот опублікували на сайті Violity.

Користувач, зареєстрований під ніком Taras070, вказав мало інформації про монету. Відомо лише, що номінал – 50 копійок, рік карбування – 1992. Саме тоді виробляли перші українські копійки, причому часто на експериментальному обладнанні, тож екземпляри виходили з дефектами і браками. Ці особливості сьогодні визначають неабияку цінність грошей, тож нумізмати не шкодують фінансів, якщо зустрічають на онлайн-аукціонах щось рідкісне.

Невідомо, який різновид представленої монети, але її особливість відображена на аверсі – малий товстий штам герба, напис "Україна" менший, ніж зазвичай. Вона не реставрувалася, як зазначив власник, втім на реверсі добре видно сліди активного користування. Лише одна людина зробила ставку, щоб купити копійку, втім вона досягла неймовірного значення – 1 мільйона гривень.

 | Фото: Violity
 | Фото: Violity

Монета, за яку запропонували 1 мільйон гривень

Фото: Violity

Монета, за яку запропонували 1 мільйон гривень

Фото: Violity

Зауважимо, цю обігову монету створювали на Луганському верстатобудівному заводі різними типами штампів, що зумовило наявність великої кількості різновидів. Найбільш цінними вважають 50 копійок, які карбували при налагодженні верстатів. Наприклад, мова про екземпляри, що мають вдавлений тризуб. Цей дефект виник через англійські штемпелі.

Яку монету продали майже за 100 000 гривень

2 копійки 1992 року виготовлення вдалося реалізувати на онлайн-аукціоні за 99 тисяч гривень. Ціна обумовлення рідкісними особливостями – вузьким вінком, розташованим ближче до центру реверсу, ніж до гурту. Як зазначено в книзі Олександра Люлька "ЛСЗ – перший монетний двір України", вдалося виготовити лише кілька десятків таких монет, тож не дивно, що нумізмати полюють за ними та купують, незважаючи на високу вартість.

Ще дорожче можна продати гроші з немагнітної сталі, оскільки стандартний матеріал – сталь та алюміній. Стартова ціна зазвичай починається з 1 500 доларів, тож бажано не продешевити, коли публікуєте лот для огляду на аукціоні.

Ще одна дуже цінна українська монета – 15 копійок 1992 року різновиду 1.1АА. Власник встановив фіксовану ціну – 29,9 тисячі гривень. Такий екземпляр майже неможливо знайти в обігу, адже свого часу номінал не затвердили для використання. Тож монет встигли виготовити дуже мало, водночас всі вони створені з різних металів в обмеженій кількості.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні з'явилися нові пам'ятні монети та розповідав, як виглядають та де можна придбати. Також ми повідомляли, яку копійку продавали за 20 тисяч доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.