Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Яку українську монету продають у 200 000 разів дорожче номіналу (фото)

Всі монети такого номіналу є пробними, оскільки друк для обігу свого часу не затвердили

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Колекціонери можуть купити монету номіналу, який не потрапив в обіг

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Колекціонерам пропонують купити дуже рідкісну монету номіналу, який навіть не затвердили для використання. Йдеться про 15 копійок 1992 року виготовлення.

Лот виставили на продаж на онлайн-аукціоні Violity.

Власник монети встановив фіксовану ціну за свій екземпляр – 29,9 тисячі гривень. Тобто він оцінив вартість копійки у 200 тисяч разів більшу, ніж її номінал. Як зазначено в описі лота, вага становить 2,58 грама. Виготовлена з магнітної сталі, монета не зазнавала реставрації. Але на ній видно чимало зовнішніх дефектів.

"Монета зі слідами зіткнення штампів. Викарбувана однією з перших, в листі ще проріз. У пізніших монет проріз викришений", – йдеться в оголошенні.

Фото: Violity

Різновид екземпляра – 1.1АА. Попри наявність видимих пошкоджень, для нумізматів монета цінна, перш за все, рідкістю. Її неможливо знайти в обігу, оскільки в 1992 році цей номінал не затвердили для використання. А виготовляли з різних металів в обмеженій кількості, експериментуючи з дизайном. Гурт у монети гладкий.

Зауважимо, колекціонери, навпаки, намагаються знайти гроші з дефектами, адже вони додають їм вартості. Наприклад, дуже цінується інкузний брак. Він виникає при карбуванні, коли монета застрягає в штемпелі. Тоді одна сторона виходить нормальною, інша – дзеркальною. Тобто поняття аверс чи реверс зникають, оскільки зображення деформоване.

Нові пам’ятні монети від НБУ

Нещодавно Національний банк показав дві пам'ятні медалі, присвячені містам України – Миколаєву та Чернігову. В першому випадку монета символізує подвиг і стійкість жителів населеного пункту, яке стало фортецею на шляху російських окупантів на південному фронті. Аверс містить напис 2023/Україна, малий Державний герб, поетичні рядки Ліни Костенко та стилізовану композицію.

Медаль "Місто героїв – Чернігів" відображає безстрашність мешканців, які з перших днів повномасштабного вторгнення Росії перебували під цілодобовими обстрілами. Аверс також прикрашений поезією Ліни Костенко та містить композицію з історичних культових споруд міста. На реверсі художники показали панораму Чернігова та символічну боротьбу жителів, які не злякалися ворожого наступу.

Обидві медалі з 31 березня можна буде придбати в онлайн-магазині Нацбанку та у відділеннях банків-дистриб’юторів Києва й області. Тираж становить до 100 тисяч штук.

Раніше сайт Pro Гроші писав, де українці тепер можуть купувати колекційні монети. Також ми повідомляли, як знайти "золоту жилу" в гаманці, та розповідали, які українські монети коштують від 10 000 грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.