Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цінність неймовірна? Яку монету готові купити майже за 100 тисяч грн (фото)

Пробну монету, яку не запустили в обіг, продають колекціонерам за великі гроші

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яку копійку в Україні продають на аукціоні за 99 тисяч грн

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нумізматами цінуються монети, які мають дефекти та брак. Але великі кошти колекціонери можуть віддати за копійки, які навіть не запустили в обіг після карбування. За одну з таких монет власнику пропонують майже 100 000 гривень.

Лот виставили на онлайн-аукціоні Violity.

Йдеться про екземпляр номіналом 2 копійки 1992 року виготовлення. Відомо, що монета не піддавалася реставрації та, за словами власника, перебуває в чудовому стані. Втім на прикріплених зображеннях можна помітити деякі потертості, що свідчить про тривале використання.

Лот продають за правилами аукціону, тобто користувачі роблять ставки та підвищують ціну, намагаючись встановити найвищу вартість. Киянин, який володіє копійкою, спочатку вказав мінімальне значення – 1 грн. Але станом на першу половину дня 7 квітня ціна виросла майже в сто тисяч разів – до 99 000 грн. Свої ставки зробили 32 користувачі порталу, втім до закінчення аукціону (12 квітня) ситуація може змінитися, а вартість знову вирости.

Про 2 копійки 1992 року відомо, що їх карбували на Луганському верстатобудівному заводі як пробні монети, тож в обігу вони ніколи не були. Ескізи містили помилку, що призвело до однакового дефекту на всіх екземплярах – вузького вінка, розташованого ближче до центру аверсу та цифри 2, ніж до гурту. Різновид монети – 1ГА.

Монета, яку продають за 99 тисяч гривень
Монета, яку продають за 99 тисяч гривень
Фото: Violity

Чим ще характерні 2 копійки 1992 року

Опис монети міститься у книзі Олександра Люлька "ЛСЗ – перший монетний двір України". Як зазначає автор, всього вдалося виготовити 20-30 штук таких копійок. Аверс традиційно містить номінал і вінок, на реверсі зображено тризуб, напис "Україна" і дату 1992. Також особливістю монети є гладкий гурт.

Їх карбували зі сталі та алюмінію. Більшу ціну колекціонери віддадуть за копійку з немагнітної сталі, проте вартість стабільно висока, попри матеріал. Відомо, що на українських аукціонах стартова ціна дорівнює близько 1 500 доларів. Варто бути пильними, щоб не купити підробку, зазвичай копії продають за 50-60 грн.

Раніше ми писали, що нумізматам пропонували купити монету за ціну, у 200 тисяч разів більшу її номіналу. Йдеться про 15 копійок 1992 року: цей екземпляр також є пробним і не затвердженим для обігу. Власник встановив вартість 29 900 грн і зазначив, що дефектів лот не має. Втім зовнішній вигляд був не найкращим, на поверхні виднілося чимало дефектів.

Раніше сайт Pro Гроші писав про дійсно "золоту" монету, яку продавали за 20 тисяч доларів. Також ми повідомляли, що в Україні з'явилися нові пам'ятні монети та розповідали, як виглядають та де можна придбати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.