Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Уряд попередив про можливі затримки у виплаті пенсій – в чому причина

У Міністерстві соціальної політики обіцяють, що затримки будуть незначні та нестимуть технічний характер

Фото: УНІАН. Колаж: Rro Гроші

Пенсіонери можуть не отримати вчасно виплати, причина – довга обробка платіжок

Фото: УНІАН. Колаж: Rro Гроші

Пенсіонери хвилюються, що виплата пенсійного забезпечення може здійснюватися із затримками. Або ж їх взагалі припинять через дефіцит у державному бюджеті.

Чому цього не станеться, розповіла міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

В чому причина можливих затримок

Незважаючи на війну, держава змогла зберегти економічну стабільність і продовжує виплачувати заробітні плати, пенсії, покривати інші соціальні потреби. Більше того, за словами Оксани Жолнович, "надходження у січні-серпні становили 330 млрд грн, це на 50 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року".

Ці цифри означають, що немає потреби хвилюватися у відсутності коштів у Пенсійному Фонді. Перерахунок платежів здійснять у повному обсязі та кожному пенсіонеру. Інше питання, наскільки вчасно гроші надійдуть на рахунки українців? Дійсно, існує проблема у невеликих затримках, але провина лежить на Державній казначейській службі.

Мінсоцполітики передає платіжки до цього відомства, де існує так звана пріоритетність, тобто конкуренція між виплатами. Не секрет, що у бюджеті половина коштів розрахована на забезпечення потреб військовослужбовців, тому спершу Казначейство обробляє документи, призначені для них.

"Якщо платіжка приходить одночасно з платіжкою ЗСУ, то першою опрацюють саме її. Тобто Мінсоцполітики повинно чекати, доки зберуть гроші для військових", – повідомила Оксана Жолнович. Проте ці затримки незначні і недовготривалі, вони стосуються технічних незручностей, а не відсутності фінансів.

Де уряд планує брати гроші на виплату пенсій

Як було зазначено, загальний бюджет чітко окреслює пріоритет – 50% усіх видатків спрямовуватимуться на військові потреби. Соціальні цілі стоять на другому місці, для них буде реалізовано 35% всього бюджету. І хоча у 2023 році збільшення пенсій та соцвиплат не планується, ці кошти також десь треба знайти.

Уряд уже працює у напрямку розширення джерел надходжень. Зокрема, прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписав Меморандум про взаєморозуміння щодо надання Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги. Завдяки міжнародній допомозі та надходженням від країн-партнерів, вдасться покрити бюджетні витрати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що прожитковий мінімум в Україні планують збільшити. Також ми повідомляли, що українцям виплачуватимуть по 900 гривень за допомогу ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.