Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україні допоможуть пережити зиму: Шмигаль озвучив суму фіндопомоги

Зеленський назвав суму, яка потрібна для поверхневого швидкого відновлення енергооб’єктів

Фото: Freepik, KMU. Колаж: Pro Гроші

Шмигаль назвав суму, яку виділять Україні для ремонту енергосистеми

Фото: Freepik, KMU. Колаж: Pro Гроші

13 грудня відбулася Міжнародна конференція "Солідарність з українським народом", яку ініціювали Франція та Україна. Під час свого виступу прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про виділення коштів для проходження зимового періоду.

Деталі він повідомив у Telegram-каналі.

Відомо, що партнери нашої держави виділять один мільярд доларів в якості грантових коштів і товарів для підтримки сектору економіки, щоб Україна змогла пройти поточний зимовий період та опалювальний сезон. Денис Шмигаль уточнив, що результатом конференції стала домовленість про виплату 500 мільйонів доларів грантових коштів, які підуть на відновлення критичної енергетичної інфраструктури.

Інша частина фінансової допомоги реалізується у товарах/послугах і додаткових кредитах для підтримки підприємств державного сектору економіки. Якщо вдаватися у деталі, то Україні обіцяли надати 125 мільйонів євро для покупок генераторів, LED-ламп і технічних засобів обслуговування Південноукраїнської атомної електростанції. Ця допомога надійде від Франції.

Іспанія виділить 163 одиниці різного обладнання для електропідстанцій, Канада – 50 освітлювальних веж для ремонту енергетичних об'єктів у темний період доби. "Головний підсумок дня – цілком конкретна допомога, аби ми пройшли зиму з найменшими втратами. Створили дієву й ефективну платформу солідарності з Україною. Вона узагальнюватиме інформацію про потреби та забезпечить механізм миттєвої відповіді наших партнерів", – зауважив прем’єр.

Нагадаємо, що напередодні країни Європейського Союзу проголосували за пакет фінансової допомоги у розмірі 18 млрд євро. Угорщина наклала вето на рішення, але посли ЄС врегулювали питання попри це заперечення. Фінансування нараховуватимуть регулярними траншами як кредитування на пільгових умовах.

Скільки потрібно для відновлення енергооб'єктів

Президент Володимир Зеленський також мав слово на міжнародній конференції. Під час виступу він наголосив на сумі коштів, яка необхідна лише на поверхове швидке відновлення пошкоджених українських енергетичних об'єктів. Шкода, завдана масованими ракетними обстрілами з боку російських окупантів, оцінюється як мінімум у півтора мільярда євро.

Через важкість процесу ремонту необхідних місць і збільшення потужності генерації, станом на 13 грудня в Україні 12 мільйонів людей перебувають без електропостачання. "Щоразу ми стараємося відновити технічну можливість генерувати й постачати електрику, але щодобово енергетикам доводиться відключати мільйони українців від постачання через критичний дефіцит у загальній енергосистемі. Саме тому генератори й джерела безперебійного живлення стали зараз такою ж необхідністю, як бронетехніка і бронежилет", – підкреслив президент.

Щоб забезпечувати функціональність малого, середнього бізнесів, соціальних об'єктів тощо потрібні генератори, завдяки яким працюють лікарні та установи, критично важливі для забезпечення життєдіяльності населення. Ця техніка дозволила зберегти сотні тисяч робочих місць, адже без підтримки електропостачання підприємствам довелося б відмовитися від повноцінної роботи.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки українці платять за мобільний зв'язок під час війни. Також ми повідомляли, хто має платити податки за використання генератора.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.