Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: що буде з виплатами у 2023 році

Після підвищення прожиткового мінімуму в Україні, пенсіонерам перерахували пенсійні виплати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що буде з пенсіями українців у 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонерам в Україні перерахували пенсії у грудні згідно із затвердженим раніше планом. Однак українців цікавить, що буде з пенсійними виплатами у 2023 році.

Про це у своєму інтерв'ю повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Що буде з пенсіями у 2023 році

Наразі інфляція досягла 30%, це означає, що порівняно з цінами на продукти та ліки, пенсії українців стали значно нижчими. За словами міністерки, уряд поступово підтягує пенсії до рівня інфляції. У жовтні запровадили етап програми про доплату до пенсії людям віком 70+, 75+, 80+ років.

"Ці люди мають доплату, і пенсії вже проіндексовані. Це вже додаткові кошти, хоч і невеликі, але йдуть у плюс. З 1 грудня підвищується прожитковий мінімум для тих пенсіонерів, які отримували найнижчі пенсії. Це теж піде у плюс, їм перерахують пенсійні кошти", – зазначила Жолнович.

Максимальний перерахунок уряд планує робити з урахуванням повного індексу інфляції. Очікується, що це буде у квітні 2023 року. Також будуть паралельні перерахунки для працюючих пенсіонерів з урахуванням їхнього стажу.

"Тобто є певна кількість гарантій, що діють постійно. Вони, можливо, не такі масштабні, як загальна індексація. Проте є точковими для різних категорій громадян", – повідомила Оксана Жолнович.

Хто з українців може отримати ще одну надбавку

Доплата становить 1% від основного розміру пенсії за кожен повний рік роботи, відпрацьований жінками понад 20 років та чоловіками понад 25 років. Йдеться про українців, які вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року.

Для тих, хто вийшов на пенсію пізніше, наднормативним вважається стаж, відпрацьований жінками понад 30 років та чоловіками понад 35 років.

Пенсіонери, які мають 35 років наднормативного стажу, можуть отримувати 35% доплати. Цей відсоток вираховується не від усієї суми пенсії, а максимум від прожиткового мінімуму, який наразі становить 2 093 гривень.

Раніше ми розповідали, як безробітні можуть отримати страховий стаж. Також ми писали, що впливає на розмір пенсії по інвалідності. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.