Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українським біженцям доведеться виїхати з однієї з країн Європи – кому саме та коли

Нові правила стосуватимуться понад 2 000 громадян, які приїхали в країну після початку повномасштабного вторгнення РФ

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українським біженцям потрібно покинути Нідерланди

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Нідерландах змінюють правила для біженців з України. Це стосуватиметься тих, хто приїхав до цієї країни, але не має українського громадянства. Вони втратять право на тимчасовий захист.

Про це пише nos.nl.

Видання зазначає, що мова йде про понад 2 000 біженців із третіх країн, які потрапили до Нідерландів через війну в Україні. До початку повномасштабного вторгнення вони легально проживали в нашій країні із дозволом на роботу чи навчання. Це переважно вихідці з африканських країн.

З 4 вересня вони не зможуть більше перебувати у Нідерландах. Натомість вони повинні обрати для себе один із варіантів розвитку подій:

  • попросити про міжнародний захист;
  • залишити Нідерланди.

Чому правила змінилися

Це сталося через те, що з перших місяців біженці з третіх країн нерідко видавали себе за біженців з України. Саме тому Нідерланди перестали надавати захист людям без українського громадянства.

Станом на початок липня у Нідерландах все ще перебували 2 300 таких біженців. Їм розіслали листи та запропонували подати заяви на міжнародний притулок (статус біженця замість тимчасового захисту) або добровільно повернутися у свою країну.

При цьому, такі біженці зможуть отримати компенсацію від місцевої влади. Вона становитиме 2 000 євро.

Однак охочих скористатися такою пропозицією небагато. За місяць пропозицією отримати міжнародний притулок скористалися лише 500 біженців, які приїхали з України. В результаті вони перемістилися у спеціальні центри.

Компенсація у 2 000 євро також не надто заохотила біженців. На виїзд з країни вони переважно не погоджуються.

Де ще досі діють пільги для біженців з України

Ми вже розповідали, що у низці європейських країн скасували або значно обмежили можливість безплатного проїзду для українських біженців. Але в деяких державах ще залишається така можливість зекономити кошти. Зокрема, таке право зберегли в Австрії, Бельгії, Нідерландах, Польщі, Румунії, а також у низці інших країн.

Раніше ми писали про те, як українцям в Польщі отримати нову фінансову допомогу. Також ми розповідали, у яких сферах найчастіше працюють українці в Європі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.