Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українські діти у Польщі зможуть відвідувати Шенген-зону: що для цього потрібно

З електронним документом неповнолітні українці зможуть перебувати у державах Шенгенської зони

Фото: УНІАН, Держприкордонслужба, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські діти в Польщі зможуть відвідувати зону Шенген

Фото: УНІАН, Держприкордонслужба, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські діти, які мають статус тимчасового захисту у Польщі, зможуть виїжджати за кордон і повертатися назад. Для цього потрібно отримати електронний документ Diia.pl та показати його прикордонникам разом із паспортом.

Про це пише видання in Poland.

Українці, які перебувають у сусідній країні та переїхали туди після 24 лютого 2022 року, отримують код PESEL. Його наявність фактично означає, що людина має статус тимчасового захисту, що не є еквівалентно статусу біженця. Але PESEL не дозволяє безперешкодно подорожувати Шенгенською зоною, це стає можливо тільки після оформлення посвідки на тимчасове проживання, тобто карти побиту.

У серпні 2022 року Польща запровадила для повнолітніх українців спеціальний електронний документ Diia.pl, що підтверджував право на перебування у державі та перетин кордону. Але дітям користування не дозволялося. Нарешті 7 квітня набули чинності зміни в законі про іноземців, які відкривають особам до 18 років шлях для отримання Diia.pl.

Нововведення запрацює лише після офіційного оголошення міністра інформатизації Польщі, який має вказати у своєму розпорядженні день введення технічної можливості застосування нових правил. Зауважимо, Diia.pl доступний через мобільний застосунок mObywatel. Він дає право на подорож в Україну терміном до 30 днів з подальшим поверненням.

Дітям буде достатньо показати електронний документ в телефоні та надати закордонний паспорт для перевірки співробітникам прикордонної служби, щоб потрапити в Шенгенську зони.

Інформація про працевлаштування іноземців

Раніше ми повідомляли, що польська влада надала прикордонникам доступ до реєстру ZUS (Управління соціального страхування), де зберігається інформація про місце роботи іноземців, у тому числі – українців. Так представники служби зможуть перевіряти, наскільки легальним є перебування мігранта на території держави.

Отримавши карту побиту, українці повинні працевлаштуватися у конкретного роботодавця. А в разі звільнення – подати заяву на нове оформлення документу. Плюс відсутність роботи означає, що іноземець повинен покинути Польщу, якщо заново не отримає карту побиту. Тож маючи доступ до реєстру, прикордонники можуть дізнатися особу порушників.

Нагадаємо, з 1 квітня громадяни України можуть подати документи на оформлення карти побиту. Вона дозволяє три роки жити в Польщі, маючи соціальний захист. Але уряд встановив обмеження на категорії людей з правом одержання документу. Щоб подати заявку, варто мати PESEL UKR та проводити активну професійну й економічну діяльність.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі українці по-новому перетинатимуть кордон із Польщею. Також ми повідомляли про дистанційну роботу в Польщі та розповідали, які важливі зміни відбудуться у квітні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.