Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дозвіл на тимчасове перебування у Польщі: що зміниться для українців з 1 квітня

Карту побиту видають біженцям з України, які відповідають критеріям, терміном на 3 роки або лише на рік

Фото: Ukrainianinpoland.pl, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці з 1 квітня можуть оформити карту побиту в Польщі

Фото: Ukrainianinpoland.pl, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким українським біженцям у Польщі з 1 квітня відкриють можливість подати документи на оформлення карти побиту (Karta pobytu) – дозволу на тимчасове перебування.

Про це йдеться на офіційному сайті Уряду Польщі.

23 січня президент Польщі Анджей Дуда підписав закон "Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території України", який спричинив низку важливих змін у процедурі та термінах видачі карти побиту. Також нововведення чітко визначили категорії біженців з України, кому можуть дозволити отримання документа.

Оновлений закон передбачає, що право на тимчасове перебування мають власники PESEL UKR, які проводять активну професійну та економічну діяльність на території держави. Зокрема ті, хто:

  • офіційно працевлаштовані;
  • виконують роботи, що вимагають високої кваліфікації;
  • здійснюють власну підприємницьку діяльність.

Нагадаємо, що відповідно до PESEL UKR громадяни України можуть легально проживати в Польщі лише до 23 серпня 2023 року. Але наявність карти побиту значно розширює цей термін і надає біженцям чимало соціальних прав.

Законом дещо спростили процедуру подання заявки. Так, якщо особа під час отримання PESEL UKR здавала відбитки пальців, це звільняє від необхідності особисто прибувати до воєводського управління для повторного зняття. Тож достатньо лише зібрати потрібні документи, які підтверджують підстави для отримання карти побиту.

Які переваги дає карта побиту

Як було зазначено, наявність дозволу на тимчасове проживання подовжує час легального перебування біженця в Польщі. Максимальний термін – 3 роки. Серед додаткових переваг – можливість повноцінного доступу до ринку праці, право змінити роботодавця без необхідності знову оформляти карту побиту, відкриті кордони до країн ЄС.

Водночас декому можуть видати документ лише на рік — якщо громадянин України не відповідає критеріям для отримання дозволу (про економічну та підприємницьку діяльність) або не має підстав для перебування на території Польщі довше трьох місяців.

Заявки з 1 квітня прийматимуть воєводські управління за місцем проживання українців. Але з часом процедура та порядок подання можуть змінюватися, тож рекомендується слідкувати за офіційними сайтами воєводств.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям у Польщі виплатять понад тисячу злотих, і розповідав, як отримати гроші. Також ми повідомляли, що українці в Польщі можуть отримати 18 000 грн допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.