Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям по-новому розраховуватимуть пенсії: що зміниться до кінця 2023 року

Розповідаємо, чому уряд хоче запровадити новий принцип розрахунку пенсійних виплат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсії в Україні розраховуватимуть за новим механізмом

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують змінити механізм розрахунку пенсій. Вже до кінця 2023 року в уряді мають презентувати певні зміни, адже чинний обрахунок вважається неправильним.

Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович у своєму інтерв'ю "Укрінформ".

Чому в Україні хочуть змінити принцип розрахунку пенсій?

За її словами, новий механізм розрахунку пенсійних виплат мають представити протягом найближчих місяців, адже той алгоритм розрахунку пенсій з урахуванням індексацій суттєво занижує реальну вартість заробітку.

"Індексація постійно відстає, це доволі помітно та несправедливо. Наприклад, пенсія у 2000 році у 300 гривень в еквіваленті середньої заробітної плати була непоганою сумою. Проте тепер з індексацією вона є мізером", – каже Оксана Жолнович.

Також, разом із відповідними змінами, в уряді мають представити й проєкт введення накопичувального рівня пенсійного забезпечення. Конкретні результати роботи над пенсійною реформою мають відбутися вже до кінця 2023 року.

Як підвищать пенсії у 2024 році?

У 2024 році відбудеться черговий перерахунок пенсій. У зв'язку з цим розмір виплат громадян планують збільшити на 16%. Народний депутат Олександр Качура пояснив, що наразі незрозуміло, в якому стані перебуватиме наша економіка навесні наступного року, але держава все одно має віднайти можливість виконувати свої зобов'язання.

Він також зазначив, що уряд має переглянути свій підхід до формування пенсійних виплат, адже розмір пенсій має відповідати реальному прожитковому мінімуму.

"Потрібно взагалі по-іншому формувати прожитковий мінімум, бо якщо він складає 9 435 гривень, тоді пенсія не відповідає реальним потребам", – каже нардеп.

Хто в Україні отримує пенсію у розмірі 10 000 гривень?

Для такої високої пенсії офіційна зарплата за всі роки трудового стажу має бути удвічі вищою, ніж середній показник по Україні. Наразі рівень середньої зарплати становить 16 500 гривень, тож, для пенсії у 10 000 гривень розмір заробітної плати має становити не менш ніж 40 000 гривень.

Наразі в Україні таку пенсію отримують:

  • народні депутати;
  • держслужбовці;
  • силовики високого рангу;
  • науковці.

Скоріш за все, такі категорії громадян отримують спецпенсію.

Раніше ми розповідали, які існують пенсійні надбавки та як їх отримати. Також ми писали, до яких змін готуватися пенсіонерам вже восени 2023 року. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.