Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії під прицілом: як українцям хочуть підвищити виплати у 2024 році

У Верховній Раді детально пояснили те, як зміняться пенсійні виплати громадян у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсії українців у 2024 році зростуть на 16%

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Майже усім українським пенсіонерам, попри складну економічну ситуацію в країні на фоні війни, проіндексували пенсійні виплати у 2023 році. Наступний перерахунок відбудеться й у 2024 році, причому пенсії громадян планують збільшити на 16%.

Про це заявив народний депутат Олександр Качура.

За його словами, за громадянами також залишать право на отримання субсидій для оплати житлово-комунальних послуг.

Парламентарій пояснив, що станом на зараз середня пенсія громадян становить 5 311 гривень. Але у 2024 році сума зміниться. Передбачається, що виплати зростуть ще на 16%.

"Зараз тривають дуже потужні інфляційні процеси, бойові дії, і ми не знаємо, що буде з економікою навесні наступного року. Але держава має віднайти можливість виконувати свої зобов'язання перед людьми та підтримувати на рівні, передбаченому законом", — сказав він.

Також, на думку Качури, держава має переглянути свій підхід до формування пенсійних виплат. Так, розмір пенсій має відповідати реальному прожитковому мінімуму.

"Власне, потрібно взагалі по-іншому формувати прожитковий мінімум, бо якщо він складає 9 435 гривень, тоді пенсія не відповідає реальним потребам. Однак держава виконує ті зобов'язання, які є зараз", — підкреслив Олександр Качура.

Як пенсіонерам отримати додаткові виплати від ООН

Фінансова допомога від Світової продовольчої програми Організації Об'єднаних Націй розрахована на пенсіонерів та переселенців, які проживають на територіях, де вже відбуваються активні бойові дії чи існує така загроза. Кошти виплатять громадянам, розмір пенсійних виплат яких не перевищує 3 тисячі гривень.

Також переселенці-пенсіонери не повинні отримувати з 1 березня 2023 року додаткових виплат від міжнародних організацій.

Чому українців можуть позбавити субсидій

У Пенсійному фонді України (ПФУ) зазначають, що усі отримувачі субсидії щороку проходять перевірку. У 2023 році умови проведення перевірок посилили, адже тепер фахівці вивчають інформацію з кількох реєстрів. До того ж перевірка складається з трьох етапів (під час звернення за допомогою, при отриманні допомоги та після її нарахування).

У громадян перевірятимуть такі дані:

  • зареєстровані транспортні засоби;
  • реквізити документів;
  • митне оформлення транспорту, його складових частин;
  • бюджетні рахунки для зарахування надходжень зі сплати штрафів за кримінальні чи адміністративні порушення;
  • джерела доходів, отримані фізособами від податкових агентів, ознаки доходів, отриманих від здійснення підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Відповідно, якщо органи виявлять порушення, деяких громадян покарають, позбавивши їх права на субсидію.

Нагадаємо, хто з українців отримає додаткові виплати з нагоди Дня Незалежності. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.