Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія у 10 тисяч гривень: скільки потрібно заробляти, щоб отримувати таку виплату

Пояснюємо, скільки потрібно отримувати на роботі, що пенсія складала не менше 10 тисяч гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для пенсії у 10 тисяч гривень українці мають отримувати 40 тисяч грн зарплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Питання розміру пенсій завжди непокоїть багатьох українців, адже усім хочеться після виходу на заслужений відпочинок підтримувати комфортний рівень життя. Та іноді навіть якщо ви маєте достатню трудового стажу, розмір пенсії може бути мінімальним, оскільки зарплата була занизькою.

Так, за даними Пенсійного фонду України (ПФУ) для того, щоби після виходу на заслужений відпочинок отримувати пенсію у понад 10 тисяч гривень, розмір вашої зарплати повинен становити не менше 40 000 грн.

У ПФУ пояснили, що для високої пенсії офіційна зарплата за всі роки трудового стажу має бути удвічі вищою, ніж середній показник по Україні.

Станом на зараз рівень середньої зарплати становить 16 500 гривень.Тобто, для пенсії у 10 тисяч гривень і більше, ваша зарплата має складати не менше 40 000 гривень.

Хто отримує такі пенсії в Україні

Українці, які сьогодні можуть похизуватися такими виплатами, отримують, ймовірно, спецпенсії. Вони призначаються таким категоріям громадян, як:

  • народні депутати;
  • держслужбовці;
  • силовики високого рангу;
  • науковці.

Раніше спецпенсії могли становити до 80% від заробітку, але їх не призначають з травня 2016 року.

Хто з пенсіонерів отримає стипендію у 5 тисяч гривень

Мова про діячів фізичної культури та спорту. Стипендія належить певним категоріям осіб. Серед них:

  • громадяни України, які досягли 60-річного віку, та проживають і зареєстровані в Києві;
  • спортсмени, які посіли 1-6 місця на Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх та чемпіони, призери спортивних змагань міжнародного, всеукраїнського рівня;
  • тренери, які займалися активною роботою у сфері фізичної культури та спорту не менше 30 років;
  • спеціалісти сфери фізичної культури та спорту – за активну діяльність у сфері фізичної культури та спорту не менше 30 років та вагомий внесок у розвиток сфери.

Індексація пенсій у 2024 році

Уряд має такі плани. Як зазначила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, наразі про точні терміни проведення індексації пенсій говорити зарано, адже попереду на країну чекає важка зима.

"Поки що плануємо, а життя покаже", – підкреслила вона.

Чиновниця також зазначила, що у 2023 році індексацію провели, попри війну. При тому, що закон дозволяє не перераховувати пенсійні виплати під час дії воєнного стану.

Раніше ми пояснювали, коли діти мають платити аліменти своїм батькам. Також ми розповідали, хто з пенсіонерів може додатково отримати по 800 грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.