Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям готуватися до нових цін? З'явився новий фактор впливу на інфляцію

В Мінекономіки повідомили, що на інфляцію почав вливати чинник з мирного часу

Фото: Pexels

У Мінекономіки розкрили головні причини зростання цін

Фото: Pexels

Під час повномасштабної війни, яку розв'язала Росія, в Україні сформувалися конкретні впливові фактори на рівень інфляції. Зараз, однак, до цих чинників долучився ще один аспект з мирного часу, і це сезонність.

Про це йдеться в Огляді інфляції Мінекономіки.

Згідно з даними, у вересні 2023 року після двомісячного періоду дефляції споживчі ціни очікувано почали зростати, на цей раз на 0,5%. Ця динаміка відповідає тенденції інфляційного розвитку, яка була визначена до введення воєнного стану в Україні. Варто зазначити, що з початку року споживча інфляція становила 3%, і річні темпи поступово сповільнювалися, склавши 7,1% в вересні.

У вересні незначне зростання цін було обумовлено сезонними чинниками, переважно через збільшення витрат на освітні послуги, а також взуття та одяг. Водночас на ринку продуктів спостерігався спад цін, який частково компенсувало підвищення цін в інших сегментах послуг і непродовольчого ринку.

В Мінекономіки зробили прогноз щодо інфляції у майбутньому

Споживчий ринок України функціонує за специфічними умовами, які були сформовані під час повномасштабної війни.

"Стриманий попит воєнного часу мотиваційної та міграційної природи за практичної сталості курсових та монетарних умов зумовив можливість прояву "мирного" чинника — сезонності, яка, відповідно до календарного періоду, і визначила різноспрямований рух цін у різних сегментах споживчого ринку", – йдеться в огляді.

На сьогодні впливовий комплекс факторів створює сприятливі умови для стабільності внутрішніх споживчих цін і є основою для встановлення тенденції загального зниження річної інфляції. Однак важливо пам'ятати, що динаміка споживчих цін залишатиметься залежною від можливості виникнення суттєвих змін, включаючи форс-мажорного характеру. У разі їх відсутності або незначного впливу, за умови незмінного прояву сезонності, імовірно, темпи зростання цін залишатимуться на рівні, який був характерний для останніх мирних років.

Які продукти подорожчають в листопаді

Журналісти сайту Pro Гроші дізналися у члена економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, які продукти подорожчають в цьому місяці. Він розповів, що в листопаді очікується підвищення цін, особливо на продукти для приготування борщу, оскільки сезонний вплив на їхню ціну закінчився.

Тепер на ринку домінуватимуть парникові продукти, які коштуватимуть більше через похолодання та складніше зберігання. Прогнозується зростання цін на 5%, але це залежатиме від різних чинників, включаючи ситуацію з електроенергією.

Раніше ми повідомляли, що Україна отримає понад 300 млн євро допомоги. Також ми писали, який бізнес необхідно розвивати в Україні аби врятувати економіку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.