Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Готуватися до найгіршого? Як і чому зміниться інфляція вже восени

У Міністерстві економіки спрогнозували, що відбуватиметься з інфляцією в країні восени 2023 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні восени очікується збільшення інфляції

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні у липні цього року вперше за тривалий час знизився загальний рівень цін на товари та послуги. Як свідчать дані Держстату, ціни за місяць знизилися на 0,6%, однак вже восени ситуація зазнає змін.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

У відомстві зазначають, що є передумови для того, що місячні темпи інфляції в осінні місяці прискоряться. Тобто рівень інфляції буде вищим, аніж влітку.

У міністерстві пояснили, що зараз базова інфляція відображає підвищену витратність виробництва в умовах війни (це найбільш відчутно позначається на цінах на харчові продукти з високим ступенем промислової обробки).

Натомість небазова інфляція традиційно є найбільш волатильною і відображає поточне зниження цін на продукти, що є сировинними або з низьким ступенем обробки, що і сформувало липневу дефляцію.

"Оцінка перспектив щодо динаміки споживчих цін суттєво не змінилася порівняно з попередньою – відсутність значних шоків попиту та пропозиції створює підстави очікувати збереження наявного тренду на поступове сповільнення річного темпу інфляції", – йдеться у повідомленні.

Відтак наразі відсутні підстави для того, аби споживча інфляція суттєво прискорилась.

"Хоча варто враховувати послаблення та закінчення з часом впливу літньої сезонності. І, ймовірно, місячні темпи інфляції восени мають бути вищими за літні", – зазначили в Мінекономіки.

Що буде з реальним ВВП України

У 2023 році Нацбанк поліпшив прогноз зростання реального внутрішнього валового продукту до 2,9%. Завдяки стійкості українців економіка відновлюється стрімкішими темпами, а після того, як безпекові ризики знизяться, ВВП почне рости швидше – до 3,5% у 2024 році та до 6,8% у 2025 році.

Та все ж українська економіка все одно не буде дотягувати до свого потенційного рівня. Усе через повільні процеси пожвавлення на ринку праці, у виробничому секторі та в питанні повернення експортерів на втрачені ринки збуту.

Якою буде інфляція у наступні два роки

В НБУ вважають, що відбуватиметься процес зниження інфляції. Так, у 2024 році вона уповільниться до 8,5%, а у 2025-му інфляція знизиться до 6%. Тенденція з'явиться і зберігатиметься завдяки деяким чинникам. Наприклад:

  • відбуватиметься поступове зниження світових цін, зокрема на енергоносії;
  • завершення війни має сприяти нарощуванню виробництва, а більша пропозиція товарів стримує інфляцію;
  • НБУ й надалі балансуватиме валютний ринок та захищатиме привабливість гривні (це обмежить зростання цін на імпортні товари).

Також очікується, що до кінця 2025 року інфляція наблизиться до верхньої межі цільового діапазону НБУ – 5%.

Раніше ми пояснювали, як нові валютні обмеження від НБУ вплинуть на курс долара. Також ми писали про найдорожчі речі на OLX.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.