Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців чекають нововведення: як зміниться мобільний зв’язок зовсім скоро

У Мінцифри запропонували три кроки, як зробити мобільний зв'язок більш якісним

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Якість мобільного зв'язку в Україні зміниться

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 9463, який передбачає покращення якості мобільного зв’язку та інтернету в Україні. Також документ пропонує продовжити національний роумінг після нашої перемоги.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства цифрової трансформації України.

У цьому документі передбачає можливість:

  • проводити спід-тести для покращення якості зв’язку;
  • моніторити швидкість мобільного інтернету.

У Мінцифри нагадали, що під час повномасштабної війни Росія знищила чверть інтернет-мереж, а також пошкодила чи зруйнувала понад 4 тисячі базових станцій мобільних операторів в Україні.

Щоб виправити цю ситуацію та швидко повернути зв'язок, були закуплені 42 тисячі Старлінків, а також вдалося прибрати бюрократію з процесу отримання землі для базових станцій.

"Наступний крок – законопроєкт № 9463, який дасть змогу вивести мобільний зв’язок та інтернет в Україні на якісно новий рівень", – запевнив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Що зміниться для українців після ухвалення закону

  • Нацроумінг назавжди

Під час війни за допомогою нацроумінгу українці можуть телефонувати близьким та користуватися послугою 3G від іншого оператора там, де власний оператор не ловить. Така послуга виручила багатьох українців, які опинилися в окупації чи в умовах блекауту. В Мінцифри обіцяють, що нацроумінг працюватиме і після завершення війни.

"Після перемоги роумінг дасть можливість завжди бути на зв’язку та з 4G в невеликих селах, де проживає до 2 тисяч людей і є покриття хоча б від одного з трьох операторів", – пояснили у міністерстві.

  • Спід-тести

Робити спід-тести зможе кожен українець. Якщо у певних регіонах виникнуть проблеми, буде можливість повідомити про це державі. Це допоможе легше й швидше знаходити "білі плями" і стимулювати операторів покращити зв'язок.

  • Моніторинг швидкості мобільного інтернету.

Швидкість офіційно стане одним із показників якості мобільного зв’язку. Держава буде перевіряти її рівень і працювати над тим, щоб цей рівень покращити. У Мінцифри обіцяють, що в результаті українці зможуть користуватися швидкісним інтернетом без Wi-Fi у будь-якому куточку країни.

В Україні змінили правила поповнення мобільного

Мобільні оператори Київстар та Vodаfone з 1 серпня у разі поповнення готівкою через банківські термінали вимагаютьпроходження ідентифікації. На вказаний номер прийде одноразовий пароль чи дзвінок, і для підтвердження варто вказати або чотири останні цифри, або код із SMS. Лише опісля вдасться завершити процес внесення коштів у термінал.

Раніше ми писали про те, що для українців в Європі ще на рік продовжили дію безкоштовного роумінгу. Також ми розповідали, що Київстар оновив послуги для деяких клієнтів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.