Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аферисти спритно дурять покупців автомобілів: на який обман ведуться українці

У цій афері беруть участь троє людей, і лише один знає, що насправді відбувається

Фото: Нацполіція, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як українців можуть обдурити на продажу автомобіля

Фото: Нацполіція, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Все більше українців стають "жертвами" шахраїв, які значно активізувалися після повномасштабного вторгнення. Аферисти вигадують нові способи дурити громадян і виманювати кошти обманом.

Про чергову пастку, пов’язану з автомобілями, розповіли в "Патріотах України".

Йдеться про так звану аферу "Прокладка", або її ще називають "Трикутник". В ній беруть участь троє осіб, один з яких – шахрай. Інцидент починається, коли зловмисник знаходить оголошення на популярному сайті щодо продажу автомобіля. Далі копіює всі дані та розміщує на інших ресурсах, одночасно змінюючи вартість. Зазвичай в меншу сторону.

Реальних покупців приваблює вигідна ціна, тож вони звертаються до афериста і просять подивитися транспортний засіб. Під час спілкування зловмисник видає себе за продавця і погоджується на оглядини. Але попереджає, що машину покаже його друг, оскільки сам в той час буде відсутній. А кошти за покупку прийматиме на банківську картку.

Водночас аферист веде переписку зі справжнім власником і домовляється про зустріч, на якій договір купівлі-продажу укладе нібито його представник. Причин своєї відсутності можна вигадати чимало. Далі відбувається огляд транспортного засобу: реальний покупець зустрічається з продавцем і дивиться на автівку, даючи згоду на купівлю.

Але кошти пересилає на карту шахраєві, після чого той видаляє оголошення та перестає виходити на зв'язок. Щоб убезпечити себе від потрапляння "на гачок", потрібно ретельно перевіряти документацію та переконуватися, що машина зареєстрована на ім’я людини, якій ви платите. А ще краще – не погоджуватися на оплату карткою, а віддавати готівку, одночасно отримуючи в руки ключі від авто.

Як можуть обдурити таксисти

Існує чимало недобросовісних таксистів, які намагаються витягти побільше грошей з клієнтів. Експерт з подорожей Джек Мітчелл розповів про найпоширеніші методи, якими користуються водії. Наприклад, говорять про зламаний лічильник, при цьому завищуючи ціну. Зазвичай ця інформація надходить під час поїздки або після прибуття до пункту призначення, тож пасажир не має вибору, окрім як заплатити більше.

Інші працюють в парі з приятелями та дезінформують про відсутність місць в готелі, музеї, ресторані чи іншому пункті, обраному пасажирами. Тож відвозять їх до закладів, де працюють друзі, щоб забезпечити клієнтами. Водночас підвищують плату за проїзд, оскільки змінюють маршрут і заплутано возять людей по місту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що для шахраїв ваші гроші стануть недоступними та розповідав, як захистити свою банківську картку. Також ми повідомляли, що українцям пропонують роботу, де можна дурити росіян.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.