Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна зробила новий зерновий коридор – як це може вплинути на ситуацію в Чорному морі

Фахівці ISW наголосили на важливості ініціативи, адже вона відіграє стратегічну роль у намірах України розвивати зерновий коридор

Фото: УНІАН, Олександр Курбаков/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Про створення нового коридора оголосили 8 серпня

Фото: УНІАН, Олександр Курбаков/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Україна створила тимчасовий зерновий коридор. Завдяки йому 16 серпня з одеського порту вийшов перший цивільний корабель, а саме контейнеровоз Joseph Schulte.

Аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) оцінили, як це може вплинути на ситуацію в Чорному морі.

Керівник Моніторингової групи із санкцій та свободи судноплавства Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко вже заявляв про важливість управління тимчасовими маршрутами руху цивільних суден, яке здійснюють Військово-морські сили ЗСУ, для забезпечення нормального функціонування портів Чорного моря та підтримки морської торгівлі.


Якої думки аналітики ISW про новий тимчасовий зерновий коридор

Фахівці нагадали, як відреагували представники РФ на зерновий коридор України. Вони зазначили, що у контексті цих подій, Росія реагує своєрідно.

Посол РФ в Туреччині Олексій Єрхов заявив, що Кремль розглядає альтернативні варіанти зернової ініціативи для забезпечення продовольством країни та її партнерів. Водночас аналізи вказують, що Росія може бути зацікавлена в обмеженні морських перевезень в українські порти, намагаючись зберегти свою впливову позицію в Чорному морі.

Аналіз вчинків Росії у Чорному морі вказує на спроби збереження контролю над морськими перевезеннями, включаючи недавню зупинку та перевірку цивільного судна. Ініціатива України створити зерновий коридор без втручання Росії виявляється важливим елементом для розвитку морського торговельного співробітництва та забезпечення сталої економічної діяльності.

"Російські військово-морські позиції в Чорному морі, ймовірно, ще не принесли бажаного ефекту, і Росія, ймовірно, намагається просувати власні ініціативи щодо експорту російського та вкраденого українського зерна, щоб ще більше підірвати потенційний успіх створеного Україною зернового коридору", – заявили аналітики.

Що відомо про вихід контейнеровоза з Одеси

16 серпня із порту Одеси вийшов перший цивільний корабель "Joseph Schulte" через новий тимчасовий транспортний коридор, створений Україною, після відмови Росії від участі у "зерновій угоді".

Контейнеровоз перебував у порту Одеса з лютого 2022 року. Він пливе по курсу в Босфор з понад 30 тисяч тоннами вантажу, зокрема продовольством.

Що відомо про новий зерновий коридор

Цей новий транспортний коридор створений для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний під час вторгнення Росії. Він був запропонований Україною в рамках звернення до Міжнародної морської організації (IMO), а рішення Ради ІМО підкреслило право України на вільне судноплавство та закликало Росію дотримуватися міжнародних конвенцій.

Що відомо про вихід РФ із зернової угоди

Прессекретар російського президента Володимира Путіна заявив про вихід країни з зернової угоди. Через кілька годин це підтвердив і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

Українська сторона, зі свого боку, запропонувала продовжити дію зернової угоди без участі росіян.

Раніше ми повідомляли, які альтернативні експортні маршрути для українського зерна пропонує влада США. також ми писали, що відбувається з вартістю пшениці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.