Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на зерно знову дивують? Скільки коштує пшениця 16 серпня

Зміни у вартості пшениці в Україні за останній тиждень свідчать про певну нестабільність на ринку

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні подешевшала пшениця

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Пшениця – одна з ключових культурних рослин, що відіграє важливу роль у глобальній продовольчій безпеці та економіці країн. Україна, відома великими аграрними потенціалами, адже вирощує значні обсяги пшениці. Але, як і в будь-якому іншому галузі, ціни на пшеницю можуть змінюватися через різноманітні чинники.

На основі даних сайту з аналітики Tripoli.land, сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштує пшениця 16 серпня.

Що відбувається з цінами на пшеницю в Україні

З 9 по 16 серпня вартість пшениці зазнала певних коливань. Протягом вказаного періоду середня ціна на зернову культуру становила 4 727 гривень за тонну з НДС.

Протягом трьох днів, з 9 по 10 серпня включно, середня ціна пшениці становила 4 807 гривень за тону з НДС при курсі долара до гривні 36.57. Однак вже 11 серпня відбулося підвищення середньої ціни зернової культури до 4 816 гривень за тону.

Починаючи з 12 по 15 серпня можна було спостерігати послідовне зниження цін на пшеницю. Вже 16 серпня в Україні вартість зернової культури впала до 4 590 гривень за тонну.

Що може впливати на вартість зерна

Можливі фактори впливу на зміну цін:

  • зміни в обсягах виробництва пшениці можуть вплинути на загальний баланс подання та попиту, що, своєю чергою, впливає на ціни;
  • глобальні торговельні угоди, політичні події або зміни валютних курсів можуть також вплинути на ціни на пшеницю;
  • рекордно високі або низькі температури, засухи або зливи можуть спричинити зміни у врожайності та якість пшениці;
  • зміни у споживчому попиті на пшеницю можуть виникнути через зміни у виробництві хлібобулочних виробів або інших продуктів харчування.

З порту Одеси вийшло перше цивільне судно

Після того, як Росія відмовилася від участі в "зерновій угоді" з Одеси, перше цивільне судно вийшло з порту. Контейнеровоз "Joseph Schulte" вирушив 16 серпня, користуючись тимчасовим транспортним коридором.

Контейнеровоз перебував в порту Одеса з лютого 2022 року, але сьогодні ранком вийшов за Воронцовський маяк і рухається в напрямку Босфору. На борту судна – понад 30 тисяч тонн вантажу, зокрема продовольства.

Раніше ми повідомляли, що буде з експортом українського зерна. Також ми писали, що РФ після виходу з зернової угоди вперше обстріляла торгове судно у Чорному морі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.