Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Поновлення зернової угоди: чому тиснуть на Ердогана та що таке "смуги солідарності"

Розбиралися, які альтернативні експортні маршрути для українського зерна пропонує американська влада та до чого тут лідер Туреччини

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

США розглядають всі варіанти щодо зернового коридору

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Влада США веде переговори з Туреччиною, Україною та сусідніми державами щодо розширення альтернативних експортних маршрутів для українського зерна. Більша частина агропродукції має бути відправлена по Дунаю.

Про це пише видання WSJ.

Журналісти зазначають, що план, який підтримує США передбачає збільшення до жовтня 2023 року здатності України експортувати чотири мільйони тонн зерна на місяць через річку Дунай. Більша частина зерна буде відправлена по річці та через Чорне море до сусідніх портів Румунії, а потім відправлена в інші пункти призначення.

Хоча цей маршрут повільніший та дорожчий, він міг би стати альтернативою Чорноморському судноплавному коридору, створеному торік відповідно до угоди з Росією, Туреччиною та ООН.

Офіційні особи в США кажуть, що зусилля щодо збільшення експортних потужностей України через Дунай здійснюються паралельно із зусиллями Туреччини та ООН, спрямованими на те, щоб умовити Росію повернутися до зернової угоди.

За словами дипломатів, на президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, який допомагав в укладенні угоди в минулому році, чинять тиск з метою відновлен ня угоди до того, як на початку вересня почне накопичуватися зібране українське зерно.

Як США планують захищати судна в Чорному морі

США розглядають всі потенційні варіанти, в тому числі військові рішення, для захисту суден, що прямують в українські порти на Дунаї і з них, сказав представник Вашингтона, але відмовився повідомити подробиці стосовно цих варіантів або повідомити, які країни будуть в них брати участь.

"Ми розглянемо все", - сказав чиновник про зусилля щодо захисту судноплавного шляху.

Плани США будуть частково спиратися на ініціативу Європейського Союзу щодо створення автомобільних, залізничних та морських маршрутів, відомих як "смуги солідарності", для максимально безперешкодної доставки зерна та інших вантажів в Україну і з неї.

Вихід РФ із зернової угоди: що відомо

На початку липня з'явилися припущення щодо того, що робота зернового коридору не буде продовжена. Згодом прессекретар російського диктатора Володимира Путіна заявив про вихід РФ з зернової угоди, а вже за лічені години це підтвердив і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

Українська сторона, зі свого боку, запропонувала продовжити дію зернової угоди без участі росіян.

"Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, – то всі готові продовжувати постачання зерна", – зазначив президент Володимир Зеленський.

Проти рішення Путіна виступили навіть ті країни, з якими він намагається підтримувати зв'язки. Так, наприклад, лідери країн Африки під час саміту в РФ вимагали від Путіна відновити зернову угоду для продовження експорту українського зерна.

Раніше ми писали про те, що відбувається з цінами на зернові. Також ми розповідали, чого вимагає Москва та що буде з експортом українського зерна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.