Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна на порозі економічних змін – що відбудеться з ВВП у 2023 році

Міністр фінансів поділився позитивним прогнозом щодо рівня ВВП та інфляції в цьому році

Фото: Мінфін, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сергій Марченко повідомив, що в Україні прискориться зростання економіки

Фото: Мінфін, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна готується до відновлення економіки. Міністр фінансів Сергій Марченко повідомив про позитивний прогноз на 2023 рік. За його словами, ВВП зросте на 4,7%, що є вражаючим показником після падіння на 29,1% у 2022 році. Крім того, в країні очікується уповільнення інфляції.

Про це повідомили у пресслужбі Мінфіну.

"Економіка України демонструє стійкість протягом поточного року. Прогнозується зростання ВВП до 4,7%", – сказав Сергій Марченко.

Також одним із найважливіших показників відновлення української економіки є інфляція. За словами міністра, цей показник знизився до рівня 7,1% у вересні 2023 року з 26,6% у 2022 році.

"Завдячуючи нашим партнерам, міжнародна фінансова підтримка ритмічна та передбачувана, загальний обсяг якої – 33,8 млрд доларів у 2023 році", – зазначив Марченко.

Що планують робити з економікою країни у 2024 році

Міністр повідомив, що уряд України визначив пріоритетні напрямки розвитку на 2024 рік. Передбачається акумулювання максимальних ресурсів на сектор безпеки та оборони, а також створення умов для розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу (ОПК). Однак, водночас передбачено збільшення видатків на соціальний захист та гуманітарну допомогу.

Важливим викликом залишається дефіцит державного бюджету, прогноз якого становить 42,9 мільярда доларів. Однак, міністр фінансів виразив надію, що партнери та донори продовжать надавати підтримку Україні, забезпечуючи необхідні ресурси для соціальних і гуманітарних витрат.

Зеленський затвердив рекордний оборонний бюджет 2024

Президент Володимир Зеленський підписав указ про виділення з державного бюджету коштів на оборону відповідно до рішення Ради національної безпеки й оборони України. Сума становить не менше 21,6% ВВП та фінансування сектору на рівні 1,69 трлн гривень. Контроль за виконанням покладено на Секретаря РНБО. Також рішення передбачає скорочення дебіторської заборгованості органів сектору упродовж 2024 року.

Раніше ми повідомляли, як і чому зміниться інфляція вже восени. Також ми писали, на які продукти знизяться ціни цієї осені.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.