Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зеленський затвердив рекордний оборонний бюджет 2024 – який відсоток ВВП виділять

У рішенні йдеться також про скорочення дебіторської заборгованості органами сектора безпеки й оборони України протягом наступного року

Фото: Zelenskiy/Official, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Зеленський ввів у дію рішення про виділення коштів на оборону

Фото: Zelenskiy/Official, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Президент Володимир Зеленський підписав указ про виділення з державного бюджету коштів на оборону. Це передбачено рішенням Ради національної безпеки й оборони України. Йдеться про реалізацію щонайменше 21,6% валового внутрішнього продукту.

Інформацію опублікували на сайті офіційного представництва президента України.

"Увести в дію рішення Ради національної безпеки й оборони України від 9 жовтня 2023 року "Про пропозиції до проєкту Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" по статтях, пов'язаних із забезпеченням національної безпеки й оборони України", – вказано в документі.

Передбачається, що Кабінет Міністрів під час доопрацювання законопроєкту про держбюджет на наступний рік повинен передбачити загальний фінансовий ресурс на оборону в розмірі не менше 21,6% ВВП. Контроль за виконанням покладено на Секретаря РНБО.

Нагадаємо, фінансування потреб сектору встановлено на рівні не менше 1,69 трлн гривень. При цьому обсяг видатків на наступний рік не є остаточнім, але навіть у такому вигляді перевищує рівень 2021 року в 7 разів. Кожного місяця до 15 числа Апарат РНБО повинен дізнаватися інформацію щодо виділення коштів на безпеку та оборону.

Також рішення, підписане президентом, ухвалює необхідність скоротити дебіторську заборгованість органів сектору упродовж 2024 року (мова про послуги, надані в борг, або суми, нараховані від покупців за отримані товари). Це стосується виконання державних контрактів на придбання ресурсів оборонного призначення.

Більше видатків на оборону у 2023 році

Раніше ми розповідали, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт №10038 про збільшення видатків державного бюджету цього року на потреби оборони країни. Загалом розмір додаткового фінансування виросте на 322,6 млрд гривень, і 303 млрд підуть саме на гарантування безпеки.

Голоси віддали 313 народних депутатів. Вони ухвалили такі основні статті видатків на 2023 рік:

  • Міністерство оборони – 211 млрд гривень;
  • Міністерство внутрішніх справ – 79 млрд гривень;
  • Міністерство соціальної політики – 16,5 млрд гривень;
  • Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості – 4,3 млрд гривень;
  • Служба безпеки – 4,2 млрд гривень;
  • Головне управління розвідки – 2,5 млрд гривень;
  • Міністерство закордонних справ – 1,3 млрд гривень.

Інші статті охоплюють мільйони гривень. За словами першого заступника податкового комітету ВРУ Ярослава Железняка, подібні зміни призвели до встановлення одразу двох рекордів за всю історію незалежної України. Перший – щодо видатків загального бюджету, другий – стосовно дефіциту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Рада ухвалила зміни до бюджету 2023 та розповідав, скільки мільярдів додатково піде на оборону. Також ми повідомляли, що Кабмін звільнив всіх заступників міністра оборони.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.