Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий удар для економіки – що може змінитися для України через війну в Ізраїлі

Разом з експертами спробували розібратися, як події на Близькому Сході змінять економічну ситуацію в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що буде з українською економікою через війну в Ізраїлі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Раптове вторгнення ісламістів на територію Ізраїлю та миттєва і жорстка відповідь ЦАХАЛу призведе змінить й без того напружену економічну ситуацію у світі. Ці події також вплинуть й на українську економіку, яка зараз веде війну проти Росії.

Про це розповів у коментарі для редакції Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст Олексій Плотніков.

Вже зараз нафта подорожчала на 4%, адже Близький Схід – це нафтодобувний регіон, а є ймовірність, що видобуток нафти припиниться,— зазначив експерт.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

На його думку, точно оцінювати вплив війни на світову економіку наразі неможливо. Адже зараз існує ймовірність, що до бойових дій долучаться й інші країни.

Звісно, що будуть потрясіння, пов'язані з цінами на нафту, з курсами іноземних валют. Мова не лише виключно про долар. Можливо, знеціниться єгипетський фунт, незрозуміла поки ситуація з ізраїльським шекелем. Тобто, війна вплине не світову економіку — це однозначно, — сказав він.

Що стосується України то, на думку економіста та аналітика центру "Об'єднана Україна" Олексія Куща, близькосхідний конфлікт загрожує скороченням міжнародної підтримки у війні з Росією. Адже, якщо порівнювати рівень лобізму Ізраїлю й України у США, то він в Ізраїля на порядок вищий.

Втім ще більше на українську економіку можуть повпливати майбутні події, особливо якщо війна між Палестиною та Ізраїлем набиратиме все більших обертів.

Ймовірно, у цей конфлікт будуть втягуватися інші держави, нехай навіть не прямо, а опосередковано. Це призводитиме до напруження у світовій геополітиці, зростання цін на нафту, зберіганню високої глобальної інфляції. Відповідно, увага до України послабиться, — розповів експерт для редакції Pro Гроші.
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

Як змінилися ціни на нафту

Еталонна марка Brent за останні кілька днів додала у ціні 4,7%, а West Texas Intermediate (WTI) – на 4,5%. Ціни зростають на фоні ескалація конфлікту між бойовиками ХАМАСу та Ізраїлем.

Хоч бойові дії й не заважають постачанню нафти, але вони змусили учасників ринку зважати на потенційні перебої з постачанням.

Тож станом на ранок 9 жовтня нафта марки Brent коштує 87,54 долара за барель. А марка WTI котирувалася на рівні 85,99 долара за барель.

Напад ХАМАС на Ізраїль

Ми вже розповідали, що зранку 7 жовтня бойовики ХАМАСУ (радикального палестинського ісламістського воєнізованого угруповання), які базуються на території анклаву Сектора Гази, раптово прорвали кордон та вторглися на територію Ізраїля.

У відповідь на це країна мобілізувала майже 300 тисяч резервістів та пообіцяла, що бойовики дорого заплатять за підступний напад.

"ХАМАС провів комбіновану операцію, яка включала ракетні обстріли й проникнення терористів на територію Ізраїля. ЦАХАЛ захистить жителів Держави Ізраїль, терористична організація ХАМАС заплатить дуже високу ціну" - повідомили у ЦАХАЛ.

Україна підтримала Ізраїль

Глава нашої держави Володимир Зеленський 9 жовтня заявив, що увесь цивілізований світ має об'єднатися заради того, щоби раз і назавжди перемогти тероризм. За словами Зеленського, ХАМАС і Росія – це одне й те саме зло.

"Наша єдність повинна та може зупинити зло. Наше бажання до миру, а не їхнє бажання крові має визначати, як живе світ", – сказав президент України.

Він також зазначив, що Іран, який забезпечує російських військових смертоносними безпілотниками для ударів по мирним українським містам, публічно палестинських терористів.

Раніше ми пояснювали, чому земля в Україні точно подорожчає у 2024 році.Також ми розповідали, скільки українці платитимуть за комуналку взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.