Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ухилянтам приготуватися: Польща розпочала екстрадицію деяких українців

Розповідаємо про те, що загрожує українцям, які незаконно перетнули кордон та виїхали до інших країн

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Польща буде екстрадувати українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За більш ніж 1,5 року повномасштабної війни мільйони українців були вимушені покинути Україну та переїхати до інших країн. Проте доволі велика кількість з них зробила це абсолютно нелегально. Таким чином, Польща вже розпочала екстрадицію українців, які незаконно перетнули кордон або ж допомагали іншим в цьому.

Про це повідомляє польське видання Rzeczpospolita.

Кого можуть повернути до України

В польському джерелі йдеться про те, що деякі українці (чоловіки), які переїхали на територію Польщі вже після того, коли в країні розпочалась війна, можуть бути екстрадовані до України.

Офіційний Київ вважає за потрібне вимагати від країн Європейського Союзу повернення на батьківщину тих українців, які незаконно перетнули кордон. Також зазначимо, що голова партії "Слуга Народу" Давид Арахамія заявив, що цілком можливим є те, що правоохоронні органи домагатимуться екстрадиції чоловіків призивного віку, які уникали мобілізації.

Схожу заяву зробив ще один представник правлячої партії Федір Веніславський. Він вважає, що українська прокуратура має повне право переслідувати за кордоном громадян, які порушили законодавство, але для цього потрібно видати міжнародний ордер на арешт.

За інформацією польської прикордонної служби, після 24 лютого 2022-го року до Польщі в'їхало близько 2,87 мільйона громадян України віком від 18 до 60 років, а виїхало майже 2,8 мільйона українців. Таким чином, близько 70 тисяч чоловіків призивного віку кудись "зникли". Зараз же під екстрадицію потрапляють українці, які допомагали нелегалам перетинати кордон.

Хто може втратити відстрочку

Раніше ми писали про те, що в Україні невдовзі хочуть скасувати відстрочку від мобілізації для деяких категорій громадян. Мова йде про чоловіків, віком від 30 років, які вирішили здобути другу або ж третю вищу освіту. За словами Федора Веніславського, відстрочка діятиме для чоловіків, віком від 25 до 30 років, які навчаються на денній та дуальній формі навчання. Але, ті, кому вже виповнилось 30 років, все одно підлягатимуть мобілізації.

"У 2019-2021 роках студентів віком 25 років і старше було близько 40 000 осіб. Однак у 2022 році їх різко стало 106 тисяч й стільки ж буде цього року. При цьому частина абітурієнтів вступали на нижчій освітній рівень, ніж мали, та на іншу спеціальність", – зазначив нардеп.

Таким чином, у разі прийняття закону ця категорія чоловіків більше не зможе уникати військової служби.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, для кого з українців можуть запровадити відстрочку від мобілізації. Також ми повідомляли, хто втратить право на відстрочку назавжди.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.