Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація триває: Рада пропонує запровадити відстрочку ще для деяких українців

Розбиралися, які зміни до законодавства пропонують внести народні обранці аби не було порушення принципу змагальності сторін

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Рада пропонує відстрочку для адвокатів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже півтора року триває воєнний стан та загальна мобілізація. Рада пропонує запровадити відстрочку для адвокатів.

Про це йдеться у відповідному законопроєкті.

Ініціатори законопроєкту пропонують внести зміни до закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" шляхом внесення до переліку осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, адвокатів.

Але тільки тих, хто має стаж роботи не менше 10 років або внесений до Реєстру адвокатів, що надають безкоштовну вторинну правову допомогу.

Автори документа пояснюють, що таке нововведення необхідно підтримати, оскільки зараз в Україні відстрочку від мобілізації вже мають:

  • судді;
  • прокурори;
  • співробітники інших правоохоронних органів.

Але в цьому переліку відсутні адвокати.

На думку ініціаторів законопроекту, в таких умовах існує ризик порушення принципу змагальності сторін, оскільки може бути представлена лише сторона звинувачення та відсутня сторона захисту.

"Проєкт закону розроблено з метою забезпечення кожному праву на захист в умовах військового стану, дотримання балансу між сторонами звинувачення та захисту під час судових процесів та принципу змагальності сторін", – сказано в записці пояснення.

В Україні планують створити військову поліцію

Це структура на базі Міністерства оборони, яка виконуватиме правоохоронні функції серед військовослужбовців. Відповідний законопроєкт про цілі та регулювання діяльності вже готують у Верховній Раді. Основними завданнями військової поліції будуть:

  • оперативно-розшукова діяльність;
  • забезпечення правопорядку, дисципліни в ЗСУ;
  • захист прав військовослужбовців;
  • захист державного майна;
  • правоохоронна діяльність з запобігання військовим злочинам;
  • виконання покарань.

Про плани реалізації говорили ще у 2017 році. Але досі не виникало нагальної потреби у створенні органу, який би підтримував військову дисципліну на належному рівні та займався виявленням і припиненням злочинної діяльності серед службовців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні хочуть створити військову поліцію. Також ми повідомляли, що військовим купили куртки, які втричі подорожчали у дорозі, та розповідали, що відомо про корупційний скандал.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.