Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: хто втратить право на відстрочку від армії назавжди

У Верховній Раді висувають ідею позбавити одну із категорій громадян права на відстрочку від мобілізації через війну

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Воєнний стан в Україні триватиме ще як мінімум до 15 листопада 2023 року. Тобто військовозобов'язаних громадян та резервістів у віці від 18 до 60 років мобілізовуватимуть до армії. Втім, незабаром до них може приєднатися ще одна категорія українців.

Як повідомив член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, відстрочку від мобілізації можуть забрати в українців, які наразі здобувають другу вищу освіту.

За його словами, рішення дозволити громадянам в умовах війни здобувати лише одну вищу освіту — цілком виправдане.

"Якщо людина здобуває третю, четверту вищу освіту, то це точно не може бути підставою для відстрочки під час воєнного стану", – пояснив він.

Він зазначив, що на початку повномасштабної війни в Україні побільшало абітурієнтів, яким вже за 30 років.

"Якщо людина продовжує навчатися в магістратурі, то це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила в аспірантуру одразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися науковою діяльністю, то це викликає запитання", – каже Веніславський.

При цьому депутат погоджується з тим, ще є певна кількість людей, яка дійсно хоче бути науковцями. Але в Україні, на думку Веніславського, це перетворюється у зловживання.

"Людина навчається на денній формі у будь-якому віці та має право на відстрочку, але ми розуміємо, що є зловживання. Навіть за кордоном вищі навчальні заклади відкрили цілі факультети, адже це заробляння грошей. Та й в Україні також почали відкривати, але це те, що потребує редагування", — підкреслив член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Чи оголосять додаткову мобілізацію в Україні?

Нещодавно секретар РНБО Олексій Данілов пояснив, чи погодиться керівництво держави на такий крок. Так, за його словами, про посилення мобілізації наразі не йдеться, однак додатковий призов до ЗСУ таки можуть оголосити.

"Буде, найімовірніше, додатковий призов, але це не значить, що ми перетнемо ті межі, які затвердили ще 24 лютого 2022 року. Ми ще жодного разу не виходили на ті показники, які затверджували", — зауважив Данілов.

Водночас представник Президента у Верховній Раді Федір Веніславський пояснив, що зараз в рамках мобілізації територіальні центри продовжують комплектувати ті військові підрозділи, які зазнали втрат.

Раніше ми писали, хто з жінок має стати на військовий облік восени 2023 року. Також ми розповідали, про які зміни в мобілізації попередили військовозобов'язаних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.