Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізації підлягатимуть ще більше чоловіків? Хто може втратити право на відстрочку

Розповідаємо, яка категорія громадян більше не зможе скористатися правом на отримання відстрочки від призову під час мобілізації

Фото: УНІАН, Генштаб, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Певна категорія чоловіків втратить право на відстрочку від призову

Фото: УНІАН, Генштаб, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть скасувати відстрочку від мобілізації для однієї категорії громадян. Йдеться про чоловіків, які після 30 років вирішили здобути другу чи третю вищу освіту. Відповідний законопроєкт вже зареєстровано у Верховній Раді.

Про це в ефірі телемарафону повідомив член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, член фракції партії "Слуга народу" Федір Веніславський.

За його словами, відстрочка діятиме для чоловіків віком від 25 років, які навчаються на денній та дуальній формі, втім військовозобов'язані, яким вже виповнилося 30 років, підлягатимуть призову.

Веніславський додав, що наразі близько 60 000 чоловіків наважилися здобувати ще одну освіту, аби уникнути мобілізації.

"У 2019-2021 роках студентів віком 25 років і старше було близько 40 000 осіб. Однак у 2022 році їх різко стало 106 тисяч й стільки ж буде цього року. При цьому частина абітурієнтів вступали на нижчій освітній рівень, ніж мали, та на іншу спеціальність", – зазначив нардеп.

Таким чином, після ухвалення законопроєкту право на відстрочку втратять також чоловіки 30 років та старше, які вирішили отримувати другу або третю освіту для ухилення від мобілізації ще у 2022 році.

Для кого з українців пропонують запровадити відстрочку від мобілізації

Автори відповідного законопроєкту пропонують додати до переліку осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, адвокатів.

Як зазначили ініціатори документа, таке нововведення необхідно підтримати, оскільки зараз відстрочку від мобілізації вже мають:

  • судді;
  • прокурори;
  • співробітники інших правоохоронних органів.

Однак в таких умовах існує ризик порушення принципу змагальності сторін, оскільки може бути представлена лише сторона звинувачення та відсутня сторона захисту.

Тому законопроєкт передбачатиме надання відстрочки лише для правозахисників, які мають стаж роботи не менш ніж 10 років, або внесені до Реєстру адвокатів, що надають безплатну вторинну правову допомогу.

Раніше ми розповідали, хто втратить право на відстрочку від армії назавжди. Також ми писали, за яких умов студенти можуть підлягати призову. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.