Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У YASNO попередили про атаку шахраїв – як захиститися

Аферисти використовують відключення світла та намагаються отримати важливі дані

Колаж: Pro Гроші

Шахраї намагаються викрасти особисті дані українців

Колаж: Pro Гроші

В Україні активувалися шахраї, які під виглядом чат-ботів компанії YASNO намагаються отримати доступ до особистих даних українців.

Про це повідомили у пресслужбі компанії.

Так, аферисти надсилають лінки на фейковий чат-бот у чати житлових комплексів та обіцяють зручні сповіщення про відключення електроенергії. Щоб почати користуватися цією "послугою", українців просять поділитися своїм номером телефону та надати код доступу.

За повідомленням одного з мешканців Києва, після надання такої інформації аферисти намагалися отримати доступ до його акаунту.

"Шахраї вирішили скористатися цілеспрямованими атаками на енергетичну інфраструктуру та почуттями українців. Аферисти створили власні чат-боти, одягнули маску YASNO та почали намагатися отримати доступ до особистих даних населення, зокрема до їх телеграм-акаунтів", – попередили у YASNO.

Як не стати жертвою шахраїв

Українців просять перевіряти лінки, які ширяться за межами офіційних соцмереж YASNO. Про будь-які зміни компанія обіцяє повідомляти через єдині чат-боти, в які можна перейти за посиланням:

  • у телеграмі – https://cutt.ly/MNA2rJ1;
  • у вайбері – https://cutt.ly/sNA0nA4.

Коли припиняться відключення світла в Києві

Мер столиці Віталій Кличко переконаний, що відключення світла в Києві унаслідок російських ракетних ударів можуть тривати до весни.

Він не виключив, що за декілька тижнів дійсно можна відновити пошкоджену енергетичну інфраструктуру, яка живить столицю, у разі якщо не буде нових ракетних ударів.

"Це питання більше до фахівців – до компанії ДТЕК. Деяка апаратура замовлена на Заході, її потрібно виготовити, привезти в Україну і встановити. Тобто це певний процес", – пояснив Кличко.

Водночас, за його словами, кияни повинні бути готові до того, що відключення можуть бути до весни. Це пов'язано також з низькими температурами, адже у холодну пору року збільшується споживання електроенергії.

Киян закликають мати вдома такі запаси:

  • технічна та питна вода;
  • їжа, яку можна приготувати чи споживати без електроенергії;
  • теплий одяг;
  • заряджені ноутбуки та павербанки;
  • завантажені офлайн-карти на телефонах.

Раніше ми писали про те, що ДТЕК змінює логіку відключень світла в Києві. Також у YASNO пояснили, чи зміниться тариф на електроенергію для киян.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.