Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У це не вірив ніхто: яким був 2022 рік для кожного з нас і що допомогло вистояти

Розповідаємо і згадуємо, які події були визначальними та доленосними у 2022 році

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Згадуємо найважливіші події 2022 року

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Цей виснажливий рік нарешті добігає свого кінця. 2022-ий приніс Україні багато болю і страждань, але разом з ними та неймовірну згуртованість та перемоги, у які не вірив західний світ.

Всі сподівання на мирне життя та подальший економічний розвиток були зруйновані планами Російської Федерації захопити Україну та знищити нашу національну ідентичність. На початку вторгнення Захід давав Україні від 72 до 96 годин, але минув майже рік, ми вистояли, відсвяткували День Незалежності й продовжуємо звільняти свої землі.

Перед вступом у новий, 2023 рік, сайт Pro Гроші зібрав усі знакові події 2022 року, щоб ви могли пригадати, як усе відбувалось.

Січень — Перші великі поставки зброї

Повномасштабне вторгнення ще не почалось, однак про його неминучість вже написало ледь не кожне західне ЗМІ — від таблоїда до пристойного видання.

В Україні, здається, мало хто вірив у перспективу такої масштабної війни, яка торкнеться майже усіх областей, але підготовка розпочалась.

На тлі загрози агресії РФ до України почали прибувати рекордні (на той момент) партії західної зброї. За січень лише від США надійшло сім партій з вантажем зброї та боєприпасів.

Особливо активно допомога надходила наприкінці місяця, літаки сідали ледь не кожні два дні. Першою країною, яка надала Україні летальне озброєння ще у січні, стала Велика Британія. До Києва прибули близько 2 000 протитанкових ракетних комплексів NLAW і 30 військових інструкторів. До серйозної військової підтримки тоді долучились Польща і країни Балтії.

А от деякі, наприклад, Німеччина, відкрито виступали проти надання нам летальної зброї. Тепер усе змінилося, і озброєння надходить до нас майже з усього цивілізованого світу, але тоді ця підтримка дозволила втриматися перші тижні після удару.

Лютий — Повномасштабна війна

Те, у що відмовлялись вірити до останнього, розпочалося 24 лютого.

Повномасштабне вторгнення розпочалося близько 3:40 у Луганській області — колона російських танків порушила держкордон, далі було помічено техніку, яка сунула з тимчасово окупованого Криму.

Наступний удар, близько 4:35 ранку, прийшовся на Сумщину — по міжнародному пункту пропуску Велика Писарівка Охтирського району.

Лише близько 5 години ранку президент РФ Володимир Путін оголосив проведення так званої "спеціальної воєнної операції" на території України, а вірніше, випустив записане заздалегідь звернення.

За цим послідували масовані ракетні удари по всій території Україні — спочатку били по військових об’єктах та аеродромах. Невдовзі почалося наземне вторгнення російських військ з території Білорусі.

Атака почалась і на міста Донбасу, зокрема Маріуполь, Волноваху та Щастя. Під ударом опинилась і Харківська область. За декілька днів ворогу вдалося окупувати частину Київської області, а також Сумської, Чернігівської, Запорізької, Харківської та майже усю Херсонську області.

Харків після ракетного удару
Харків після ракетного удару
Фото: ДСНС

Березень — Облога Маріуполя

На початку місяця ворог повністю оточив Маріуполь. Місто пробуло в облозі 82 дні, а оборона тривала 86 днів.

Промисловий центр Донбасу опинився під шквальним вогнем, знищувалася уся можлива інфраструктура міста, житлові будинки, заклади культури та взагалі усе, що потрапляло під руку.

Були знищені склади з продовольством та медикаментами, вежі мобільних операторів та лінії електропередачі, помпові станції та магістральний водогін із резервного водосховища, всі міські автобуси, підготовлені для евакуації населення.

9 березня терористи перевершили самі себе — були обстріляні та внаслідок цього повністю знищені пологовий будинок та міська лікарня у центрі Маріуполя. На місто постійно скидають надважкі авіабомби, зокрема — фосфорні.

Породілля зі зруйнованого пологового
Породілля зі зруйнованого пологового
Фото: Мстислав Чернов

16 березня — удар по маріупольському драмтеатру на центральній площі, він використовувався як укриття для цивільних. З-під завалів було врятовано близько 130 людей, решта — загинула. За різними оцінками, у Драмтеатрі могло знаходитись до 1 200 людей.

Ворог безупинно штурмує місто, бої ведуться вже за вулиці та квартали, більша частина житлового фонду знищена.

Квітень — Перший контрнаступ

Відчути бодай трохи смак перемоги — надзвичайно важливо, коли партнери дають тобі на оборону максимум 96 годин.

Саме у квітні відбувся перший так званий "жест доброї волі", який був насправді нищівною, принизливою поразкою окупантів. 2 квітня було офіційно повідомлено про залишення російськими військами всіх раніше захоплених територій Київської області.

За пізнішими оцінками аналітиків, ця деокупація стала сигналом для Заходу, після якого нам почали надавати важке озброєння. Весь світ побачив, що Україна перемагає і може перемогти навіть такого ворога як РФ, а боєздатність російської армії сильно переоцінена.

Залишки російської техніки в Бучі
Залишки російської техніки в Бучі
Фото: Офіс Президента

4 квітня також повністю звільнено від окупантів Сумську область, згодом відновлюється контроль і над держкордоном у Чернігівській області. Протягом місяця до столиці починають повертатися перші іноземні посольства.

Але смак перемоги затьмарився новинами з деокупованих сіл та містечок Київщини. Правоохоронці знаходять десятки тіл закатованих мирних жителів, найбільше постраждали Буча, Ірпінь та Бородянка.

Звісно, росіяни називають все це постановкою або злочинами українських військових, однак у це ніхто не вірить. Лише до 1 вересня в області виявили тіла 1 356 цивільних, які загинули від рук окупантів.

Помста не забарилася, і 13 квітня двома ракетами БРК "Нептун" біля острова Зміїний було вражено флагман Чорноморського флоту РФ — крейсер "Москва". Наступного дня корабель затонув при буксируванні, про долю екіпажу достеменно нічого не відомо.

Травень — Перемога на Євробаченні

Один з найскладніших місяців на полі бою, однак навіть у ньому нам вдалося вибороти перемогу, яка підняла дух усіх українців.

В ніч з 14 на 15 травня 2022 року гурт Kalush Orchestra здобув перемогу для України на пісенному конкурсі Євробачення-2022 з піснею "Стефанія". Учасники гурту зі сцени закликали світ врятувати Маріуполь та символ боротьби — металургійний комбінат "Азовсталь".

Наступного дня вищим військовим командуванням України було віддано наказ командирам підрозділів, які перебувають на "Азовсталі", зберегти життя особового складу.

Бійці, що до останнього боронили майже повністю захоплене місто, вийшли з комбінату, їх почали евакуювати на територію Донецької області, підконтрольну російським військам.

Український воїн на "Азовсталі"
Український воїн на "Азовсталі"
Фото: Дмитро Козицький

За різними даними, у полон потрапило до двох тисяч військовослужбовців, частину вже вдалося звільнити.

Червень — Статус кандидата на членство у ЄС

23 червня лідери 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в Євросоюзі.

Це справді легендарне рішення офіційно запускає процес набуття Україною членства в ЄС, зазначила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Наступна важлива новина стала відома наприкінці місяця. 30 червня РФ здійснила ще один "жест доброї волі" і залишила острів Зміїний у Чорному морі. Насправді нічого спільного з "доброю волею" це не мало, окупанти втекли з острова після вогневих ударів українськими ракетними та артилерійськими підрозділами.

Український прапор на Зміїному
Український прапор на Зміїному
Фото: Речник Одеської ОВА Сергій Братчук

Липень — Зернова угода

Зернова угода була підписана у Стамбулі 22 липня за посередництва Організації Об’єднаних Націй, на термін дії 120 днів, який потім було продовжено ще на чотири місяці.

Ініціатива передбачає розблокування експорту зерна з України морським шляхом, через три порти: "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Це дозволило припинити ще один шантаж РФ, яка хотіла створити продовольчу кризу в усьому світі, блокуючи постачання українського зерна.

Наразі ведуться переговори з приводу розблокування порту у Миколаєві в обмін на дозвіл РФ відновити транзит аміаку через територію нашої країни або інші поступки у сфері торгівлі.

Робота по запуску зернового коридору
Робота по запуску зернового коридору
Фото: Уніан

Серпень — Кримська платформа

23 серпня, напередодні Дня Незалежності України в онлайн-форматі відбувається другий саміт Кримської платформи.

Географія значно розширилася, саміт підтримала ще низка країн і міжнародних організацій, усі висловили підтримку територіальної цілісності України та подальшій деокупації півострова.

Минулого року у Саміті взяли участь делегації 46 іноземних держав і міжнародних організацій, а цьогоріч Кримська платформа об‘єднала представників 60 держав та міжнародних інституцій, зокрема з тих країн Африки та Південної Америки, які раніше не брали у цьому участі.

Кримська платформа
Кримська платформа
Фото: Офіс Президента

Вересень — Контрнаступ на Харківщині

На початку місяця Збройні сили України розпочали масштабний контрнаступ на Слобожанському напрямку та одночасно на північному сході країни.

Операцію вже охрестили бліцкригом, бо вона була проведена з блискавичною швидкістю.

ЗСУ здійснили несподіваний прорив вглиб російського угруповання і до 10 вересня повернули контроль над приблизно 2 500 км2 Харківської області, до 12 вересня ця цифра була збільшена до 6 тисяч.

Було звільнено більшу територію області, зокрема такі населені пункти як Ізюм, Балаклія, Куп’янськ.

Прапор у звільненому Ізюмі
Прапор у звільненому Ізюмі
Фото: 25 окрема повітрянодесантна Січеславська бригада

12 вересня ЗСУ увійшли у Святогірськ на півночі Донецької області і наступного дня розширили плацдарм через річку Оскіл.

Вже 17 вересня наші захисники перейшли на лівий берег річки та звільнили Куп’янськ-Вузловий. 19 числа під контроль України повернувся перший населений пункт Луганської області — село Білогорівка. Завершився місяць звільненням Лиману та Ямполю у Донецькій області.

Жовтень — Кримський міст

8 жовтня сталася масштабна пожежа на незаконно збудованому Кримському мосту, який з’єднує окупований півострів з Росією.

За повідомленнями BBC, на мосту стався підрив вантажного автомобіля, що призвело до спалахування семи паливних цистерн залізничного складу та пошкодження дорожнього полотна. Частину з нього досі не відновлено.

Фото: СБУ

Листопад — Звільнення Херсону

Єдиний обласний центр, який РФ вдалося окупувати, був під російськими загарбниками із самого початку війни. ЗСУ відкинули російські війська на лівий берег Дніпра 11 листопада, звільнивши правобережну частину області.

Російські війська почали готуватись до відступу ще на початку місяця, оскільки ЗСУ постійно знищували логістичні шляхи та вузли окупантів за допомогою західного озброєння. Міноборони РФ оголосило про відхід військ з правого берега 9 листопада, а 11 числа до міста зайшли українські захисники.

Люди у деокупованому Херсоні під час візиту Зеленського
Люди у деокупованому Херсоні під час візиту Зеленського
Фото: Офіс Президента

З моменту звільнення ворог методично обстрілює місто, знищуючи інфраструктуру, житлові будинки та вбиваючи мирних херсонців.

Грудень — Візит Зеленського до США

21 грудня президент Володимир Зеленський прибув до Сполучених Штатів, і це стало першим випадком, коли очільник держави залишив Україну з початку повномасштабної війни.

Кульмінацією візиту стала зустріч із президентом Байденом та виступ Зеленського у Конгресі, під час якого йому аплодували стоячи.

Виступ Зеленського у Конгресі США
Виступ Зеленського у Конгресі США
Фото: Офіс Президента

Під час свого звернення Зеленський показав та подарував бойовий прапор українських захисників з Бахмуту, де зараз ведуться найзапекліші бої на лінії фронту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи пройшла Україна фінансовий шторм, чи найгірша точка ще попереду, і відповідав на п’ять питань про гроші у 2023 році, які турбують кожного українця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.