Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Три роки стажу до пенсії додатково: хто та за що може його отримати

Розповідаємо, за що українцям можуть нарахувати додатковий страховий стаж

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні нараховують три роки додаткового стажу для пенсії

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Для призначення пенсії в Україні необхідно мати достатню кількість страхового стажу. Щорічно цей показник збільшується, однак деякі українці мають можливість отримати три роки стажу додатково.

Сайт Pro Гроші розповідає, хто та за що можна отримати додатковий страховий стаж.

Отримати його можуть майже всі

Згідно з частиною 1 ст. 40 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове пенсійне страхування", на це мають право незайняті батьки, які доглядали дитину до трирічного віку.

В Україні догляд за дитиною може здійснювати і мати, і батько, тож страховий стаж зараховується як для чоловіків, так і для жінок. Але за умови, що вони відмовились від роботи на період догляду за дитиною.

Час догляду за дитиною зараховується до страхового стажу за умови, якщо особа доглядає дитину до досягнення нею трирічного віку та за умови отримання допомоги з догляду за дитиною.

Що потрібно для зарахування такого стажу

Збільшення пенсійного стажу шляхом включення до нього періоду догляду за малолітньою дитиною ґрунтується на тому, що мати чи батько не працювали в цей час на іншій роботі.

Для цього необхідно подати такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини або її паспорт;
  • документ про те, що до досягнення дитиною трьох років батько або мати не працювали (витяг із трудової книжки, відомості про відсутність підприємницької діяльності).

Який страховий стаж потрібен для пенсії

З 2023 року українці повинні будуть мати не менше 30 років страхового стажу. Вимога до страхового стажу зростатиме до 2028 року. Тобто для того, щоб вийти на пенсію в 60, у 2028 році громадянам треба буде мати 35 років страхового стажу.

Вийти на пенсію в 60 років зможуть лише ті, в кого буде 30 років страхового стажу. Однак закон залишає можливість вийти на пенсію і людям із меншим стажем, але тоді їм має бути більше років.

Раніше ми розповідали, хто з українок може піти на пенсію у 50 років. Також ми писали, хто зможе отримати пенсію одразу за кілька місяців. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.