Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні почнуть діяти обмеження щодо виходу на пенсію – що зміниться

Розповідаємо, що чекає на українців у 2023 році та що може вплинути на їхні пенсії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році для виходу на пенсію зміняться деякі умови

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває пенсійна реформа, одним з елементів якої є щорічне підвищення страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію.

Сайт Pro Гроші розповідає, що зміниться для українців вже у 2023 році.

Вихід на пенсію у 60 років

Щоб вийти на заслужений відпочинок у 2023 році, українці повинні будуть мати не менше 30 років страхового стажу, цього року їм досить 29 років. Вимога до страхового стажу зростатиме до 2028 року. Тобто, для того, щоб вийти на пенсію в 60, у 2028 році громадянам треба буде мати 35 років страхового стажу.

Страховим стажем вважається лише той період, упродовж якого людина працювала офіційно та сплачувала всі необхідні податки та Єдиний соціальний внесок, з якого формуються кошти Пенсійного фонду. Нерідко виходить так, що людина фактично відпрацювала близько 40 років, а страхового стажу не має навіть і 20 років. Саме тому треба вимагати від роботодавців легального працевлаштування.

У 2023 році зможуть вийти на пенсію в 60 років лише ті, в кого буде 30 років страхового стажу. Однак закон залишає можливість вийти на пенсію і людям із меншим стажем, але тоді їм має бути більше років.

З наступного року можна буде вийти на пенсію і з 20-річним страховим стажем, але якщо людині вже виповнилося 63 роки. Також можна буде розраховувати на пенсію і з 15 роками страхового стажу, але тільки з 65 років.

Ті, хто в 65-річному віці не буде мати 15 років страхового стажу, зможуть отримувати соціальну допомогу від держави. Таку фінансову допомогу виплачуватимуть малозабезпеченим громадянам, тобто їх дохід має бути меншим за прожитковий мінімум. Розраховують соціальну виплату таким чином: сукупний дохід сім'ї, в якій проживає така літня людина, ділять на кількість членів сім'ї.

Якщо після розрахунку людина отримала цифру, яка нижче за прожитковий мінімум, то члену сім'ї, який залишився без пенсії, доплачуватимуть різницю, якої не вистачає до розміру ПМ.

Раніше ми розповідали, хто може отримати надбавку до пенсії. Також ми писали, чому українцям за кордоном можуть припинити виплати пенсій. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.