Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Три головні нововведення липня: до яких змін готуватися українцям

Розповідаємо, що зміниться в Україні з липня 2023 року й наскільки важливі ці нововведення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яких змін очікувати українцям з липня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У липні 2023 року на українців чекає чимало змін. Наприклад, населенню знову підвищать тарифи на комуналку, а паливо подорожчає через повернення довоєнних податків.

Сайт Pro Гроші розповість про найголовніші зміни, які відбудуться в Україні впродовж липня.

Повернення довоєнних податків

З 1 липня в Україні ставка ПДВ на усі види пального знову становитиме 20%. До того ж на довоєнний рівень повернуться ставки акцизу.

Очікується, що ці зміни призведуть до подорожчання бензину на АЗС. На думку експертів паливного ринку, водії платитимуть більше на декілька гривень.

Кому підвищать пенсії

Третя й остання у 2023 році індексація пенсій передбачена для тих, кому вдалося вийти на відпочинок завдяки спеціальному закону. Це стосується:

  • чиновників;
  • науковців;
  • працівників місцевих органів самоврядування.

Що буде з тарифами на воду

Вже відомо, що з 1 числа тарифи на водопостачання та водовідведення підвищать для абонентів 35 водоканалів. Послуга для населення, у середньому, подорожчає на 32%.

Втім деякі водоканали встановлять ще більші тарифи, оскільки їм дозволили переглядати ціни двічі у 2023 році: 1 липня та 1 вересня.

У Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) додали, що середньостатистична українська родина на холодну воду тепер витрачатиме на 60 грн більше.

Кому зменшать субсидію у 2023 році

Як пояснила начальниця ГУ ПФУ у Вінницькій області Олена Корчака, українці можуть отримати меншу субсидію на оплату комуналки у зв'язку із завершенням опалювального сезону.

Ще одна причина для зменшення суми — індексація пенсійного забезпечення в березні та липні, завдяки якій доходи українців стали більшими.

"Враховуючи, що пенсійна виплата зросла, відповідним чином розмір субсидії міг змінитися, або взагалі дорівнювати нулю", — розповіла вона.

Хто може отримати 75% знижки на комуналку

Мова про громадян з офіційним статусом учасника бойових дій, при чому така пільга надається довічно. Отримати знижку можна:

  • особисто, звернувшись до уповноважених осіб виконавчого органу місцевої ради;
  • особисто, звернувшись до сервісного центру ПФУ;
  • надіславши документи поштою на адресу органу ПФУ;
  • через вебпортал Пенсійного фонду;
  • через офіційний сайт Мінсоцполітики.

Раніше ми розповідали, що в Україні з'явиться електронна акцизна марка та що це означає. Також ми писали, що деякі українці можуть отримати 3 млн гривень на розвиток бізнесу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.