Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Третя хвиля мобілізації: адвокат назвав можливі наслідки посилення призову

В разі оголошення третьої хвилі мобілізації випадки порушень прав людини можуть стати масовими

Фото: УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Який вигляд може набути мобілізація в Україні

Фото: УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Україні проходить друга хвиля мобілізації, коли призивають не лише військових з бойовим досвідом, а й людей, які в період з 2014 року проходили строкову службу або служили за контрактом. Втім можлива третя хвиля, якщо виникне складна ситуація на фронті.

Про це розповів адвокат Тарас Никифорчук.

Фахівець прокоментував статтю Washington Post про війну в Україні, постачання зброї від західних партнерів, контрнаступ і мобілізацію, підкріплену злитими "секретними документами" розвідки США. Він проаналізував деякі тези та висловив власне бачення можливого посилення мобілізації. Як зауважили іноземні експерти, до такого кроку Україна може вдатися через відсутність переваг на полі бою.

"Дуже важливий момент, пов'язаний з мобілізацією. Як йдеться в документі, Україна буде змушена провести так звану повну мобілізацію. Буде проведена та сама повна мобілізація молодого населення", – уточнив адвокат.

Водночас наразі, коли триває друга хвиля, подекуди трапляються випадки порушення прав людини. Тарас Никифорчук навів приклад призову батька п'ятьох дітей, що заборонено українським законодавством. Надалі, якщо третю хвилю таки оголосять, кількість неправомірних дій може збільшитися.

"Всі ось ці документи – довідки, відстрочки, броні – це все не буде проходити. Просто будуть брати всіх підряд", – констатував фахівець. Водночас зауважимо, що офіційно третя хвиля мобілізації означає призов офіцерів запасу, а не всіх військовозобов’язаних. До того, у чинному законі "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" немає такого поняття як "повна мобілізація". Передбачена лише часткова та загальна.

Мобілізація автомобілів

Ця процедура регламентується Положенням "Про військово-транспортний обов’язок" і означає вилучення транспортних засобів на потреби ЗСУ. Необхідну кількість визначає Міністерство оборони та Кабінет Міністрів, а займаються обліком територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Виконання поширюється на центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, установи та організації, підприємства з експлуатації ТЗ і громадян-власників. За порушення загрожує адміністративна відповідальність у розмірі 200-300 неоподатковуваних мінімумів – для громадян та 300-500 неоподатковуваних мінімумів – для посадових осіб.

Автомобілі не мають права вилучати у дипломатичних і консульських установ інших країн, представництв міжнародних організацій, іноземців і людей без громадянства, банків державного сектору, установ з мобілізаційними завданнями.

Але після демобілізації транспортні засоби повертають власникам або компенсують відповідно до складеного акту приймання-передачі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи випустять за кордон знятих з військового обліку українців. Також ми повідомляли, який штраф за неявку до військкомату після вручення повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.