Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: який штраф за неявку до військомату після вручення повістки

Розбирались, чим загрожує неявка до військомату в воєнний час

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Неявка до воєнкомату - коли доведеться заплатити штраф

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За ігнорування повістки в період воєнного стану в нашій країні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Сайт Pro Гроші розбирався, скільки доведеться заплатити за неявку до військомату та в якому випадку військовозобов'язаного можуть відправити до в’язниці.

Після того, як чоловік призивного віку отримав повістку (нагадаємо, її мають вручити тільки особисто в руки та під особистий підпис), він має обов'язково прибути до військкомату чи територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

Спочатку чоловіка поставлять на облік, а також уточнять особисті дані. Потім прийде повістка для проходження медкомісії, і тільки після висновку лікарів про те, що людина дійсно підлягає мобілізації, можуть направити на військову службу.

За неявку до військомату за відсутності поважних причин українським законодавством передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.

Коли військовозобов'язаний має сплатити штраф

  • якщо людині вперше вручили повістку для уточнення облікових даних або проходження медкомісії, а вона не з’явилася до військкомату, застосовується адміністративна відповідальність – на військовозобов’язаного чекає штраф від 1 700 до 3 400 грн (для посадовців — від 3 400 грн до 5 100 грн);
  • якщо чоловік отримав повістку вдруге протягом року та знову не прийшов до військкомату, це карається штрафом у розмірі від 3 400 до 5 100 грн (для посадовців — від 5 100 грн до 8 500 грн).

Коли передбачена кримінальна відповідальність

Якщо проігнорувати повістку третій та четвертий раз (повістку-призов до лав ЗСУ та мобілізаційне розпорядження) загрожує серйозніше покарання. У тому випадку, якщо чоловік вже пройшов медкомісію, та його офіційно визнали придатним до військової служби, але він не з’явився до військкомату, настає кримінальна відповідальність. Відповідно до ст. 336 Кримінального кодексу України ухилення від призову на службу у період воєнного часу карається позбавленням волі від трьох до п'яти років.

Хто може затримувати військовозобов’язаних

Затримувати військовозобов’язаних у разі, якщо вони порушили законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, можуть співробітники Національній поліції, які доставляють порушника до територіального центру комплектування.

Що дозволили робити ТЦК

Раніше ТЦК не могли мобілізувати особу, яка стоїть на обліку в іншому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Проте, відтепер уряд дозволив надсилати повістки військовозобов'язаним, незалежно від місця перебування на обліку.

Наразі ТЦК мають повноваження сповіщати про мобілізацію та призивати на військову службу:

  • осіб офіцерського складу;
  • осіб з-поміж резервістів у особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву);
  • осіб за призовом під час мобілізації, на особливий період.

При цьому такі нововведення не розповсюджуються на військовозобов'язаних й резервістів Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки. Також ТЦК більше не будуть займатися підготовкою та веденням територіальної оборони.

Раніше ми розповідали, чи надсилатимуть повістки через "Дію". Також ми писали, в яких випадках бронювання військовозобов’язаних анулюють. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.