Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Травма 90-х чи заповнення порожнечі: чому люди стають патологічно жадібними

Разом з експерткою розбираємось, які травми у минулому могли зробити з людини патологічну скнару

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хто такі скнари і як вони такими стають

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Жадібність вважається страшним гріхом в усіх світових релігіях та осуджується у творах світових класиків. У суспільстві скнар теж не дуже люблять, а дітей вчать ділитися та не бути жадібними.

Але як люди стають такими і який взагалі психологічний портрет скнари? Про це сайт Pro Гроші поговорив з кандидаткою педагогічних наук та магістеркою психології Яною Фруктовою.

Жадібність – це бажання володіти чимось, і причин, які викликають таку патологічну жагу, у людини може бути безліч, зазначає експертка.

Зокрема, важке дитинство, коли інші діти мали якісь гарні іграшки, а комусь їх не купували. Тоді може виникнути компенсаторна функція – коли я виросту, я зможу дозволити собі все і теж ні з ким не буду ділитися, — наводить приклад психологиня.

По суті, це боротьба з попередньою травмою. Людина не хоче ділитися зі світом нічим, навіть тим, що їй не потрібно.

Два полюси

В нормі, будь-що в природі має і брати, і віддавати, тож і патологічна жадібність, і повний альтруїзм це не дуже добре.

Це два полюси, які можуть мати однакову причину – відсутність самоцінності. Без цієї іграшки я не цінний або, коли я не даю комусь іграшку – я не цінний. Ми дорослішаємо, змінюється лише вартість та форма наших іграшок, — розповідає психологиня.

Також, зазначає Яна Фруктова, жадібність може бути реалізацією бажання над кимось домінувати. Інколи люди стають жадібними через те, що не відчувають себе вартими захоплення та того, щоб до них дослухалися.

Коли в реальних стосунках серед людей я не можу домінувати, тоді я можу володіти не якостями і чеснотами, не увагою людей, а якимись речами. Це ще може бути "збільшення" своєї ваги, тобто якщо у мене нічого немає – я нічого не вартий, а якщо у мене купа всього – я стаю більше і кількісно і ніби-то зростає моя соціальна вага, — каже експертка.

До такого накопичення особа може вдаватися, коли не відчуває своєї важливості для інших. Інколи це може проявлятись навіть фізичним набором ваги, щоб стати помітнішим для суспільства.

Проблема Гобсека

Гобсек не був бідняком, він накопичував купу скарбів, різних коштовних речей, дорогих страв, але не користувався нічим з цього і буквально помирав в холоді й голоді.

Не можна сказати точно, чим страждав герой Бальзака, але в реальному світі накопичення різних речей може бути заповненням порожнечі всередині.

Скнара постійно думає про свій скарб – що з ним зробити, скільки це коштує, як це зберігати, за скільки купити наступну річ.

Така людина заповнює своє середовище не емоціями, не переживаннями, не проживаннями реальних радощів чи горя, а речами, щоб не відчувати пустоти. Інколи такі люди бояться проживати реальне життя і відгороджуються від нього речами, — пояснює Фруктова.

Ці "декорації" з речей ніби не пускають реальні переживання у життя скнари.

Речі чи гроші?

Але чому деякі люди накопичують коштовні речі, а деякі, навпаки, як Скрудж Макдак, не можуть розстатися зі своїми грошима?

І те, і те можна назвати жадібністю. За словами Яни Фруктової, різниця в тому, що для людини є цінністю. Хтось найвищою цінністю вважає гроші, а для когось найважливіше – наявність певних речей.

Наприклад, хтось пережив проблеми із боргами у 90-ті роки, коли вся країна відчувала страшенну кризу. Ця постійна нестача грошей закарбувалася у людині в пам’яті й саме ними хочеться володіти. Якщо ви помічали, що складання та накопичення грошей чи їх перерахунок дає вам відчуття стабільності, подумайте, що у вашому минулому могло вплинути так на ваші цінності.

У багатьох після цього з’явився страх безгрошів’я і витрата кожної копійки дається дуже складно. Когось навпаки, дуже травмувала відсутність бажаних та красивих речей.

Психологиня з власного досвіду розповідає, що у ці роки працювала в школі й не мала красивих речей та взагалі речей, які доречно було б одягнути до навчального закладу.

Це надзвичайно неприємне відчуття дається в знаки й до сьогодні, коли так складно зупинитися на чомусь одному в магазині.

Раніше сайт Pro Гроші писав про маніпуляції на роботі та розповідав, як популярному бренду вдалося закохати українців у свою їжу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.