Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Торкнулося майже кожного: що змінилося в Україні за тиждень

Ми зібрали головні новини про зміни, що відбулися у нашій країні протягом тижня, що минає

Фото: Pro Гроші, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Такі резонансні події торкнулися багатьох українців

Фото: Pro Гроші, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Протягом поточного тижня в Україні відбулося чимало подій, які стали резонансними для пересічних громадян. Деякі українці знову стикнуться з арештом своїх рахунків, хтось зможе отримати компенсацію за зруйноване житло, а дехто зможе поповнити лави ЗСУ.

Редакція Pro Гроші розповідає про найважливіші події тижня, що минає.

Деяким переселенцям можуть скасувати виплати

Йдеться про грошову допомогу від держави у розмірі 2 000 гривень на дорослу людину та 3 000 гривень на дитину та особу з інвалідністю. В Україні хочуть змінити механізм виплати такої допомоги, а саме зробити її адресною.

За словами міністра соціальної політики Оксани Жолнович, держава виплачує такі кошти без будь-яких перевірок, тобто, людина може отримувати допомогу та при цьому працювати й забезпечувати для себе якусь фінансову подушку.

Тому грошову допомогу хочуть залишити лише за найвразливішими категоріями українців та тими, хто щойно виїхав з небезпечних територій.

Банки повернули певне покарання для боржників

В Україні набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень та рішень інших органів під час дії воєнного стану", який скасовує дію Постанови Кабміну №198-р, що дозволяла знімати арешти виконавчої служби з рахунків з певною заборгованістю на період воєнного стану.

Таким чином українські банки знову почнуть блокувати картки та рахунки клієнтів, де є заборгованість на суму менш ніж 100 000 гривень.

Проте, аби зберегти певну лояльність до українців, новий Закон дозволяє клієнтам, у яких заарештовані рахунки, користуватися сумою у розмірі двох мінімальних зарплат, а саме 13 400 гривень.

Українці можуть отримати грошову компенсацію за програмою "єВідновлення"

Громадяни, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій під час повномасштабної війни РФ проти України, можуть отримати грошову компенсацію на ремонт домівки подавши відповідну заяву в додатку "Дія".

Зазначається, що максимальна сума допомоги становить 200 000 гривень, а витратити їх можна протягом 12 місяців.

Для того, аби отримати допомогу, українцям потрібно:

  • повідомити про пошкоджене майно в застосунку "Дія";
  • відкрити рахунок "єВідновлення";
  • заповнити заяву в додатку "Дія".

Після виконаних вищевказаних дій, з власником житла має зв'язатися спеціальна комісія, щоб домовитись про огляд житла, встановити збитки й розрахувати суму виплат.

В Україні заборонили стягувати борги за деякими кредитами

Нещодавно в Україні набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану", який передбачає заборону відкриття виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів, вчинених на кредитних договорах, які не посвідчені нотаріально.

Це означає, що у випадку, якщо кредитний договір не посвідчений нотаріально, то банківським установам та іншим організаціям у разі заборгованості клієнта доведеться звертатися до суду, а не до нотаріуса, як це було раніше.

Відомо, що більшість кредитних договорів в Україні не посвідчують нотаріально, серед них є:

  • споживчі кредити;
  • кредитні ліміти на банківських картках;
  • розстрочка на якісь товари тощо.

Граничний вік для призовників в Україні планують знизити

Так, українська влада планує знизити граничний вік для призовників з нинішніх 27 років до 25. Таким чином загальну мобілізацію в Україні можуть розширити на досить велику групу громадян.

Наразі примусовій мобілізації не підлягають чоловіки у віці від 18-27 років, якщо вони не проходили строкову службу. Проте, вони все ж таки можуть поповнити лави ЗСУ, якщо добровільно підпишуть контракт з підрозділами Сил оборони.

Раніше ми розповідали, що деяким медикам в Україні переглянули розміри зарплат. Також ми писали, Деякі родини з дітьми зможуть отримати по 14 000 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.