Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Торкнеться майже кожного: три найважливіші нововведення грудня

Розповідаємо, до яких нововведень варто готуватись українцям вже зараз

Колаж: Pro Гроші

Українців чекає низка нововведень в грудні

Колаж: Pro Гроші

У грудні 2022 року на українців чекають важливі нововведення, серед яких зростання низки виплат, зміни в призначеннях субсидій та в оформленнях посвідчень водія та техпаспортів.

Розповідаємо, що зміниться для українців вже зовсім скоро.

Прожитковий мінімум


З 1 грудня 2022 року в Україні збільшується розмір прожиткового мінімуму. Він становитиме 2 589 грн на людину в місяць. Це узагальнений показник, тоді як щодо різних соціальних і демографічних груп він дорівнюватиме:

  • діти віком до 6 років – 2 272 грн;
  • діти віком від 6 до 18 років – 2 833 грн;
  • працездатні особи – 2 684 грн;
  • особи, які втратили працездатність – 2 093 грн.

Також важливо розуміти, що до цього показника прив'язано чимало соціальних виплат, які доведеться перерахувати з 1 грудня. Серед них такі:

  • індексована оплата праці – здійснюється в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто складе 2 684 грн;
  • мінімальна пенсія за віком – збільшиться до 2 093 грн;
  • максимальний розмір допомоги по безробіттю – у воєнний час не може перевищувати мінімальну зарплату, тобто 6 700 грн (у мирний час сума не повинна бути більшою за 4 прожиткові мінімуми для працездатних осіб);
  • мінімальний гарантований розмір аліментів – сума дорівнює 1 136 грн для дітей до шести років, 1 416 грн – для дітей від шести до 18 років;
  • виплата у зв'язку з вагітністю та пологами – не може бути менш як 25% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб на місяць, тобто 671 грн (сума має дорівнювати 100% середньомісячного доходу жінки);
  • плата за видачу ліцензії – одноразовий платіж у розмірі 2 684 грн.

Субсидії


1 грудня субсидії в Україні будуть оформляти по-новому. Зокрема, приймати документи буде Пенсійний фонд України за екстериторіальним принципом. Тобто документи для призначення субсидії можна буде подати до будь-якого сервісного центру ПФУ.

Це означає, що структурні підрозділи з питань соціального захисту населення вже не консультуватимуть громадян з питань призначення житлових субсидій.

Згодом з’явиться також можливість звернення громадян з питань надання житлових субсидій в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України та мобільний додаток Пенсійного фонду України.

При цьому залишиться можливість звернення громадян з питань надання житлових субсидій до:

  • уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади;
  • посадових осіб центру надання адміністративних послуг;
  • через портал "Дія".

Електронні посвідчення водія та техпаспорти


З 14 грудня українцям не обов'язково буде отримувати пластикові бланки документів про право керування транспортними засобами та про реєстрацію транспортних засобів.

Тобто, буде вибір між отриманням послуг:

  • виключно онлайн з оформленням тільки електронного варіанту документів, які дають право керувати транспортними засобами;
  • з оформленням традиційних пластикових бланків посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, наприклад, у сервісному центрі МВС.

Електронні варіанти документів, тобто, Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів можуть стати єдиними наявними у людини документами, що дають право керувати транспортними засобами. Якщо раніше при реєстрації авто або при отриманні посвідчення водія обов’язковим було оформлення бланків цих документів, то від середини грудня можливо буде від бланків зовсім відмовитись. Тож українці зможуть зекономити, не сплачуючи за бланки.

Тож обмін посвідчення водія чи реєстрацію транспортних засобів можна буде оформити самостійно у декілька кліків. Однак реєстраційні дії у такий спосіб будуть проводити у тих випадках, де огляд фахівців експертної служби МВС не обов'язковий.

Раніше ми писали про те, що буде з виплатами пенсій українським військовим з 1 грудня. Крім того, з 1 грудня військовим почнуть оформляти статус УБД.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.