Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Топові фінансові донори України: як світ допомагав нам у 2022 році

Розповідаємо, які країни найбільше допомагали Україні з початку повномасштабної війни

Фото: Міністерство оборони України, Telegram/Zelenskiy, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна отримала вже 27,2 млрд доларів фінансової допомоги від іноземних партнерів

Фото: Міністерство оборони України, Telegram/Zelenskiy, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Від 24 лютого Україна отримала 27,2 млрд доларів бюджетної допомоги від іноземних партнерів. Проте цієї суми не вистачає, щоб покрити всі потреби країни під час воєнного стану. За дев’ять місяців війни потреба у фінансуванні України перевищила 45 млрд доларів. Нестачу коштів перекрили друком гривні та продажем військових облігацій.

Про це свідчать дані Центру економічної стратегії.

Які країни найбільше допомагали Україні

Найбільшим донором України залишається США. Окрім численної військової допомоги, цього року США пообіцяла надати нам 13 млрд доларів грантової підтримки.

Особливістю грантової підтримки є те, що ці кошти не потрібно повертати.

З обіцяної суми Україна вже отримала 10 млрд доларів. Допомога українцям обійшлася американському народові відносно недорого – лише 0,04% від ВВП США.

За час повномасштабної війни Європейський Союз виділив Україні 11,5 млрд доларів фінансової допомоги. З них 8% є грантовою підтримкою. Решта — це кредити, однак, на дуже вигідних умовах.

Через складнощі бюрократії Україна поки отримала лише 7,4 млрд доларів. З великого кредитного пакета на 9 млрд євро ЄС зміг перерахувати тільки 5,5 млрд. Ще 500 млн надійде у грудні, а 3 млрд євро перенесли на 2023 рік.

Серед країн ЄС найбільшу фінансову підтримку Україні надала Німеччина — 1,4 млрд доларів, мільярд з яких є грантом. Україна очікує на надходження ще 200 млн євро гранту. Цю суму спрямують на підтримку внутрішньо переміщених осіб.

Велика Британія пообіцяла і передала нам трохи більш як 1 млрд доларів фінансової підтримки, 128 млн з яких — це грантові кошти.

Особливістю Великої Британії є її широка співпраця зі Світовим банком. Уряд Британії надає Світовому банку фінансові гарантії, які дають можливість Банку перераховувати кошти Україні.

Про виділення першого пакета фінансового кредиту Канада оголосила ще перед початком повномасштабного вторгнення Росії. Відтоді обсяг виділеної допомоги зріс до 1,9 млрд доларів, із них Україна вже отримала 1,5 млрд.

Канада — перша країна, що стала випускати військові облігації на підтримку України. Перший випуск таких облігацій на суму 500 млн канадських доларів розкупили за один день.

Фінансова підтримка України обійшлася Канаді у 0,09% ВВП. Це найбільший показник серед топових фінансових донорів нашої країни.

Що буде з інфляцією та курсом долара у 2023 році

29 листопада іспанська консалтингова компанія Focus Economics S.L.U. випустила звіт з економічним консенсус-прогнозом на 2023 та 2024 роки від провідних міжнародних банків, інвесткомпаній та фінансових установ.

Економісти вважають, що інфляція залишатиметься вищою за цільовий показник НБУ у 5% принаймні до 2027-го року.

Серед причин:

  • пошкодження інфраструктури;
  • падіння попиту і пропозиції;
  • тиск на нацвалюту.

Згідно з консенсус-прогнозом Focus Economics, інфляція може сягнути:

  • 29,2% на кінець 2022 року;
  • 21% у 2023 році;
  • 10% у 2024 році.

Укладачі дослідження звертають увагу на стабільність курсу гривні протягом останніх місяців.

"Довіра до валюти зберігається завдяки великим міжнародним резервам і збільшенню надходження іноземної допомоги", – вважають економісти.

Станом на початок грудня резерви НБУ навіть перевищували довоєнний рівень (майже $28 млрд).

Аналітики очікують, що НБУ зберігатиме фіксований курс гривні певний час для забезпечення фінансової стабільності.

Аналітики очікують на такий курс гривні:

  • у 2023 році на рівні 41,2 грн/долар;
  • у 2024 році – 40,4 грн/долар.

Про те, що буде з ВВП України наступного року, читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як отримати грошову допомогу від міжнародних організацій через ПриватБанк. Також ми розповідали, як "зерновий коридор" вплинув на економіку України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.