Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тонкощі успадкування: чи можна погодитися лише на частину майна

Юристка звернула увагу на нюанси, які треба обов'язково враховувати під час відкриття спадкової справи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи можна прийняти половину спадщини

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Спадкоємець має право прийняти спадщину, яка йому належить за заповітом чи за законом, або не прийняти її.

Про це розповів головний юрист Лозівського бюро правової допомоги Сергій Гаража, пише "Я і Закон".

За словами правника, спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців після смерті спадкодавця він не заявив про відмову від неї.

Відмова від спадщини

Відомо, що відмова від прийняття спадщини є беззастережною та безумовною. Тобто, спадкоємець не може прийняти спадщину на певне майно, відмовившись від іншого. Відмова від прийняття спадщини може бути відкликана протягом строку, встановленого для її прийняття відповідно до статті 1270 Цивільного кодексу.

Які частки спадкоємців

Частки кожного спадкоємця у спадщині за заповітом є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними. Кожен зі спадкоємців має право на виділ його частки в натурі. І за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, спадкоємці можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них. Тобто якщо спадкоємці дійшли згоди про поділ спадщини, вони мають право укласти відповідний договір.

Що таке спадкове майно

Предметом договору є спадкове майно. До нього входять усі речі, права та обов’язки, які належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини та не припинились внаслідок його смерті. Щодо форми, то такий договір має бути укладений письмово і нотаріально посвідчений.

Таким чином, якщо спадкоємцями після смерті вашого сина є лише ви з онуком, за наявності обопільної згоди після прийняття спадщини ви можете укласти договір про поділ спадщини на визначених вами умовах.

Коли можна позбавити спадщини за законом?

Якщо заповіту немає і спадкувати доведеться відповідно до черги за ступенем спорідненості, можна позбавити права спадкування, якщо рішенням суду встановлено, що спадкоємець ухилявся від надання допомоги спадкодавцеві, який був у безпорадному стані.

Також спадкувати не зможуть батьки дитини, щодо якої вони були позбавлені батьківських прав і їхні права не були поновлені на час відкриття спадщини. Детальніше про усі нюанси позбавлення спадщини за законом читайте у нашому матеріалі.

Раніше ми писали про те, що деяких українців можуть позбавити спадщини за заповітом. Раніше сайт Pro Гроші писав, чим може бути небезпечний фіктивний шлюб і розповідав, як оформити спадщину на квартиру в Україні.

Детальніше про усі нюанси позбавлення спадщини за законом читайте у нашому матеріалі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.