Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяких українців можуть позбавити спадщини за заповітом — хто в зоні ризику

Разом з експертом розповідаємо, у яких випадках особа може бути позбавлена права спадкування за заповітом

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Спадщини за заповітом позбавити не так просто

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Заповіт — це документ, який вирішує дуже багато потенційних суперечок навколо розділу спадкового майна, адже виражає пряму волю власника цих активів. Через це деякі помилково вважають, що заповіт дає абсолютно незаперечне право на частку спадщини, яке ніяк не може бути скасоване.

Насправді це не так, і заповіт є панацеєю від суперечок далеко не завжди. Про те, кого можуть позбавити спадщини, навіть якщо він вказаний у заповіті, сайт Pro Гроші розбирався з експертом.

За словами керуючого партнера ЮК Winner Ігоря Яська, позбавити права спадкування можна як у разі відсутності заповіту, так і за його наявності.

Усі спадкоємці, які не належать до переліку осіб, що мають право на обов’язкову частку у спадщині (малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки), можуть бути позбавлені своєї частки у випадку їх недоброчесної поведінки.

А от ті, хто потрапив до зазначеного списку, не можуть залишитися без спадку, навіть якщо їх не вказали у заповіті.

У частині позбавлення права на спадкування обов'язкового спадкоємця заповідальне розпорядження є недійсним, що своєю чергою не тягне недійсність інших частин заповіту. Але розмір такої частки може бути зменшений судом, якщо мали місце погані відносини між цими спадкоємцями та спадкодавцем, або спадкоємці не надавали необхідної допомоги спадкодавцю, аморально себе поводили з ним або з іншими спадкоємцями й так далі. А також, якщо спадкодавець вже виділяв їм частку свого майна за життя.
Ігор Ясько

Ігор Ясько

Керуючий партнер ЮК Winner

Хто може залишитися ні з чим?

Експерт наголошує, що усунення від права на спадкування за законом може відбуватися тільки після смерті спадкодавця, а от заповіту це правило не стосується.

На підставі рішення суду позбавити спадщини можуть у тому випадку, якщо спадкоємець вдався до позбавлення життя спадкодавця чи будь-кого з можливих спадкоємців або скоїв замах на життя спадкоємців. Для цього необхідне рішення суду, яке вступило у законну силу.

Тут є важливий нюанс: якщо спадкодавець знав про замах, але все одно призначив осіб своїми спадкоємцями за заповітом, то усунути їх вже не можна.

Також заповіт не врятує від позбавлення права спадкування у випадку створення особою перешкод, які не давали змогу скласти заповіт, внести до нього зміни чи скасувати.

В усіх інших випадках позбавити особу права на спадщину можна лише у випадку відсутності заповіту, тобто якщо усі спадкуватимуть за законом, відповідно до черговості.

Коли можна позбавити спадщини за законом?

Якщо заповіту немає і спадкувати доведеться відповідно до черги за ступенем спорідненості, можна позбавити права спадкування, якщо рішенням суду встановлено, що спадкоємець ухилявся від надання допомоги спадкодавцеві, який був у безпорадному стані.

Також спадкувати не зможуть батьки дитини, щодо якої вони були позбавлені батьківських прав і їхні права не були поновлені на час відкриття спадщини. Детальніше про усі нюанси позбавлення спадщини за законом читайте у нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чим може бути небезпечний фіктивний шлюб і розповідав, як оформити спадщину на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.