Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Технології, що змінили світ: топ-5 вражаючих винаходів, створених дітьми

Від пластиліну до шрифту Брайля – геніальний дитячий мозок здатен винайти чимало корисного

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Топ винаходів дітей зі всього світу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

17 січня весь світ святкує День дитячих винаходів, який ще називають Днем дітей-винахідників (Kid Inventors’ Day). Насправді чимало речей, якими суспільство користується у повсякденному житті, придумали не вчені, а діти, мозок яких функціонує у менших рамках, тому здатен на рішення, недоступні дорослим. Ви здивуєтесь, що улюблена забава для малюків – пластилін – створена підростаючим поколінням?

Сайт Pro Гроші розповідає про п'ять найбільших цікавих і дивовижних дитячих винаходів.

По слідах великого вченого

Дату обрали невипадково: саме 17 січня 1706 року народився видатний американський політичний діяч, вчений, журналіст, дипломат Бенджамін Франклін. За своє довге життя він винайшов чимало корисного, а деякими речами навіть випередив епоху. Наприклад, всього у 12-літньому віці створив ласти для плавання, які потрібно натягувати на руки.

Вагомий вклад у науку Бенджамін Франклін вніс вивченням електрично заряджених частинок, природи виникнення блискавки (навіть запропонував проєкт для відведення цього природного явища). Свого часу запатентував крісло-гойдалку та навіть створив біфокальні окуляри, в яких лінзи поєднують подвійні оптичні властивості для використання однієї пари в різних видах робіт.

Топ-5 неймовірних дитячих винаходів

  • Шрифт Брайля

Винахід, який має епохальне значення, адже полегшив життя всім людям з вадами зору. Шрифт названий на честь автора Луї Брайля, якому на момент розробки було всього 15 років. Сам хлопець повністю втратив зір у 5 років через нещасний випадок у майстерні батька. Проте, маючи неординарні здібності та музикальний слух, Луї вирішив створити рельєфно-крапковий шрифт, яким зможуть читати сліпі люди. Нарешті, завдяки копіткій праці та зусиллям, розробка була офіційно затверджена, і в 1837 році вийшла друком перша книга зі шрифтом Брайля "Історія Франції".

  • Снігохід

Вперше ідея створити транспорт, який пересуватиметься по снігу, спала на думку 15-літньому канадцеві Джозефу-Арману Бомбардьє у 1922 році. За основу хлопець використав старий автомобіль компанії Ford, подарований батьком на день народження. Після модифікації він перетворився на химерний за зовнішнім виглядом транспорт з полозами замість коліс. Пізніше перший снігохід запустили у виробництво, а марка Ski-Doo досі перебуває у списку найпопулярніших у світі.

  • Фільтр для води

Мова не про всім відомий кухонний прилад, який можна знайти у кожному домі. Американка індійського походження Діпіка Куруп у віці 14 років розробила унікальну систему очищення води, навіть стічної, від будь-яких часток за допомогою сонячної енергії та деяких фільтраційних речовин. За словами юної винахідниці, вона розуміє світову проблему з кількістю чистої води, особливо у країнах третього світу. Тому вирішила за допомогою нового методу допомогти мільйонам людей отримати доступ до життєво необхідного ресурсу.

  • Прилад для діагностування раку

У 2013 році 16-літній американець Джек Андрака створив прилад, який діагностує рак підшлункової залози. Звісно, медицина до цього мала змогу виявляти захворювання, але винахід зробив діагностику набагато швидшою, дешевшою і простішою за всі відомі методи. Прилад у своїй комплектації містить вуглецеві нанотрубки й пристрій для вимірювання концентрації глюкози у крові. Автора за вклад у медицину нагородили кількома престижними преміями.

  • Робот-вимірювальник

Українці теж не пасуть задніх і дивують зовсім не дитячими винаходами. 13-літній мешканець Львова Максим Лема створив робота, який може замінити працівника Бюро технічної інвентаризації (БТІ). Чимало історій пов'язані з випадками корупційної діяльності, коли за невелику грошову нагороду співробітники бюро вказували неправильні цифри у документах під час ручного вимірювання площі приміщення. Робот зводить до мінімуму такі махінації, а ще пришвидшує роботу в кілька разів. Процедура вимірювання за допомогою винаходу стає точнішою і простішою, а готовий результат можна зберегти у пам'яті робота і видрукувати в будь-який час.

Раніше сайт Pro Гроші писав про топ-5 цікавих "зелених" винаходів у 2022 році. Також ми повідомляли, як відпускати дитину у доросле життя, щоб не нашкодити її фінансам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.