Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Такого не було 15 років – що відбувається з цінами на каву та чого чекати українцям

Лише з початку року кава подорожчала на 50%. Розповідаємо, чи загрожує подорожчання українцям

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Кава у світі продовжує дорожчати, тенденція збережеться й у мабутньому

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Світові ціни на каву у 2023 році продовжують встановлювати рекорди. Так, історичний максимум був зафіксований у перший тиждень літа, коли ціна сорту Robusta на Лондонській біржі сягнула 2 815 доларів за тонну – максимальний показник з 2008 року.

Як пояснив нардеп Данило Гетманцев, кава дивує своєю дорожнечею через погані погодні умови у зв'язку Ель-Ніньйо та на фоні зростання цін на добрива.

За словами політика, спека та посуха поширюватимуться на основні регіони вирощування кавових зерен сорту Robusta. Тому у світі, ймовірно, спостерігатиметься дефіцит кави впродовж 2023-2024 роках.

"Свій внесок зробила і висока світова продовольча інфляція, яка спонукає споживачів використовувати більш доступні сорти кави, що і призвело до збільшення попиту на Robusta. Вплинуло на рекордне подорожчання кави скорочення пропозиції", – розповів народний депутат.

Тим часом у В'єтнамі – країні, яка вважається світовим лідером із виробництва Robusta, зібрали найменший урожай за останні чотири роки. А в Бразилії (друге місце з виробництва), за прогнозами, урожай у 2023 році буде нижчим за 2022 на 5%. А в Індонезії цього року зберуть на 20% менше кавових зерен.

До чого готуватися українцям

Українцям, які не уявляють свого життя без кави, наразі переживати не варто. Власники кав'ярень кажуть, що їм не вигідно підвищувати ціни на напій, бо стане менше клієнтів. Але експерти переконані, що тенденція до подорожчання кави продовжиться, тож важко точно спрогнозувати, змінюватимуться ціни в Україні чи ні.

Підприємці також зазначили, що, крім поганих урожаїв у Бразилії та Колумбії, на ціну кави впливає подорожчання її доставки до України. Як відомо, російська армія блокує морські шляхи, а доставляти каву на автівках набагато дорожче.

Які продукти в Україні подорожчали у травні

Через війну ціни на продукти в України змінюються щомісяця. За інформацією аналітиків, в травні найбільше підскочили ціни на:

  • капусту – вона подорожчала на 58,0% до 37,6 гривні за кілограм, що частково пов'язано з появою овочів нового врожаю;
  • яблука – вони подорожчали на 36,0% — до 29,8 гривні за кілограм;
  • моркву – її вартість зросла 24,5% — до 54,7 гривні за кілограм.

Чи можна розпізнати неякісний товар у супермаркеті

Найголовніша порада: якщо ви скуповуєтесь не на ринку, а у супермаркеті — обирайте продукцію у торгових мережах чи перевірених магазинах.

До того ж купувати продукти краще у великих мережах, які не були помічені в гучних скандалах щодо якості.

Раніше ми розповідали, на які нововведення очікувати українцям до кінця 2023 року. Також ми писали, що зміниться у роботі інтернет-магазинів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.