Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Сюрпризи осені? Українцям натякнули, як зміняться ціни на овочі

У Міністерстві аграрної політики та продовольства розповіли, як змінюватимуться ціни на овочі цієї осені

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Різкого подорожчання овочів в Україні восени 2023 року не буде, однак сезонні коливання можливі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Попри тенденцію на здорожчання більшості продуктів, в Україні не прогнозують стрімкого зростання цін на овочі. Але сезонні коливання цін можливі.

Про це сказав заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

За його словами, попри війну, фермерам вдалося налагодити системне вирощування овочів. Їх виростили у достатній кількості, тож наразі фермери можуть задовольнити попит споживачів.

"Але тепер є питання, чи зможемо ми їх зберегти, бо інфраструктури для зберігання врожаю до весни не вистачає, вона не з’явиться дуже швидко. Тому сезонні коливання цін на овочі все ж можуть бути",— сказав він.

Висоцький також розповів, що наразі відбуваються серйозні інвестиції в переробну галузь. Декілька десятків заводів відновили свою роботу вже цього року або перебувають на етапі запуску.

Що буде з цінами на яблука, яйця та м’ясо

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка вважає, що зміни у цінах на цю категорію продуктів впродовж осені точно відбудуться.

Наприклад, подорожчають яблука, оскільки цього року урожай буде низьким. Ціни на яйця почнуть зростати наприкінці першого осіннього місяця, але цього року поголів'я курей відновлюється, що позитивно впливає на ситуацію на ринку. Так, зараз десяток коштує приблизно 42-46 грн.

"У холодний період часу 60-70 грн за десяток яєць — це реальна ціна, яка може бути", — сказав Гопка.

Щодо цін на м’ясо то, на думку експерта, вони у найближчі місяці зростуть на 4-5%. Він пояснив, що попит з боку споживачів залишається високим, а логістика та електроенергія дорожчають.

Що відбуватиметься з інфляцією в Україні

За даними НБУ, відбуватиметься процес зниження інфляції. Так, у 2024 році вона уповільниться до 8,5%, а у 2025-му знизиться до 6%. На це впливатимуть такі фактори:

  • дешевшатимуть світові ціни, зокрема на енергоносії;
  • завершення війни посприяє нарощуванню виробництва, а більша пропозиція товарів стримуватиме інфляцію;
  • баланс на валютному ринку забезпечуватиме Нацбанк, також регулятор захищатиме привабливість гривні (це обмежить зростання цін на імпортні товари).

Також очікується, що до кінця 2025 року інфляція наблизиться до верхньої межі цільового діапазону НБУ – 5%.

Раніше ми розповідали, яким буде реальний ВВП України за підсумками 2023 року. Також ми писали, яких змін чекати українцям до кінця осені.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.