Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Світ карає Росію за злочини: якими санкціями для РФ обернулася незаконна анексія

Владімір Путін 30 вересня підписав "договори" про "входження до складу Росії" окупованих нею українських територій, на що світ одразу відреагував санкціями

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З кожним новим злочином санкції проти РФ посилюються

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Президент РФ Путін у п'ятницю, 30 вересня, заявив, що окуповані частини Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей Росія "приєднує" до свого складу. Однак як і Україна, Захід не визнає таких дій. Понад те, на всіх російських високопосадовців та їхніх сімей моментально наклали санкції.

Розповідаємо, хто оголосив про нові обмеження для представників країни-агресорки.

Нові обмеження США і Великої Британії

На дії РФ одразу ж відреагували Сполучені Штати Америки, які оголосили про обмеження для сотень росіян із військово-політичної верхівки.

"Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США внесло в список 14 осіб із російського військово-промислового комплексу, троє ключових керівників російської фінансової інфраструктури, найближчих родичів деяких російських високопосадовців, а також 278 членів російського парламенту за сприяння проведенню Росією фейкових референдумів та спроб анексії суверенної української території",ідеться в повідомленні Мінфіну США.

Зокрема це стосується родичів міністра оборони РФ Сергія Шойгу, дружини і сина заступника секретаря Радбезу РФ Дмитра Мєдвєдєва, очільниці Центробанку Ельвіри Набіулліної та її заступників.

Також санкції наклали на декілька іноземних компаній, як співпрацювали з російським оборонним сектором, і окремо США створили обмеження для мера Москви Сергія Собяніна та багатьох осіб, які катували українських полонених, є військовослужбовцями РФ, білоруськими посадовцями та "маріонетками" Москви.

Голова Центробанку РФ Набіулліна отримала покарання і від Великої Британії. В'їзд на територію сполученого королівства їй заборонили, а якщо вона там має якісь активи, то їх заблокують.

Крім того, Велика Британія обмежила РФ доступ до послуг своїх інженерних, архітектурних, аудиторських, юридичних та рекламних компаній. Також відтепер заборонений експорт до агресора близько 700 британських товарів.

Відповідь Канади та України

З новинами про санкції виступила сьогодні і міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі.

"Канада вводить заходи щодо 43 російських олігархів, фінансової еліти та членів їхніх сімей, так званого керівного органу у Херсоні, 35 підтримуваних Росією високопосадовців у Донецьку, Луганську, Херсоні та Запоріжжі. Ці особи та організації є співучасниками відчайдушної спроби президента Путіна підірвати принципи державного суверенітету та поділяють відповідальність за безглузде кровопролиття, яке триває по всій Україні", – заявили у відомстві.

Жолі підтвердила і поширення заборони експорту та інвестицій у окуповані Росією райони Херсонської та Запорізької областей, що раніше вже було застосовано до так званих Л/ДНР.

Власне із подібними заявами виступила і Україна. Президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні, у якому зокрема і оголосив про підписання заявки України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО, заявив і про санкції. Так, РНБО застосувала їх до значущих осіб та компаній РФ.

"Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про застосування санкцій до значущих фізичних та юридичних осіб росії, які не знайшли в собі мужності виступити на захист людяності та міжнародного права, або які так чи інакше залучені до агресивних кроків проти України і спільноти демократичних народів", – повідомив президент.

Незабаром і Європа має остаточно представити свій восьмий пакет санкцій проти РФ. Поки ж країни намагаються досягти домовленостей щодо нього.

Раніше ми розповідали, що таке покарання для Росії є дієвим, оскільки її енергетичний дохід впав до мінімуму за 14 місяців. Читайте також про те, що відбувається з економікою ворога після оголошення мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.