Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Супермаркети пропонують "шалені" знижки? Як не потрапити на "гачок"

Експерти пояснили, яка інформація повинна обов'язкового бути зазначена на рекламі та що робити, якщо ціна в чеку різниться від тої, яка вказана на ціннику

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Інформація про ціни повинна бути вказана виключно в гривні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для того, аби заманити покупців, супермаркети вигадують різноманітні акції та "вигідні пропозиції". Одним із дуже дієвих механізмів є рекламні знижки на певні товари.

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Що має бути вказано на рекламі

Відповідно до норм українського законодавства, реклама про зниження цін та про розпродаж обов’язково повинна містити наступну інформацію:

  • місце проведення розпродажу;
  • дату початку;
  • дату закінчення;
  • співвідношення розміру знижки до попередньої ціни товару.

Важливо, що інформація про ціни на товари, тарифи на послуги, повинна бути вказана виключно у гривні.

"Рекламодавці, виробники реклами або розповсюджувачі реклами винні у порушенні законодавства про рекламу несуть відповідальність згідно зі ст. 27 Закону України "Про рекламу", – йдеться у повідомленні.

Ціна в ціннику та чеку різниться: що робити

Інколи виникає така ситуація, коли людина хоче купити акційний товар зі знижкою, але на касі йому озвучують зовсім іншу цифру. Однак, покупець має право оплатити саме ту ціну, яка є на ціннику, адже саме на основі такої інформації було прийняте рішення про покупку.

До того ж написи цін повинні бути чіткими та простими для розуміння.

Ціна продукції повинна містити всі податки та неподаткові обов'язкові платежі, які відповідно до законодавства сплачуються споживачем під час придбання продукту.

Українцям нагадали, якщо права було порушено та було відмовлено у задоволенні вимог вимоги відповідно до законодавства про захист прав споживачів – звертайтесь до територіального органу Держпродспоживслужби.

Хамовитість працівників супермаркетів

Як ми писали раніше, досить розповсюджена проблема про яку постійно говорять українці – хамовитість працівників. Це помітила й Ірина Вінник. Жінку звинувачували у крадіжці, а коли вона попросила викликати поліцію, то охоронець їй просто розсміявся в обличчя.

"Наглості охоронців немає меж. До мене підійшов один із них у нетверезому стані й заявив, щоб я пройшла у кімнату охорони, адже нібито на камері зафіксовано як я краду продукти. Там вони мені показали дівчину, яка схожа на мене і хотіли, щоб я зізнавалась, що це я. Охоронець на мене дуже сильно тиснув, примушував зізнатися, а на моє прохання викликати поліцію,– сміявся мені в обличчя", – пише жінка.

Пізніше стало зрозуміло, що жінка нічого не крала. Охоронці перепросили та відпустили її. Однак за словами Ірини, ці вибачення їй ні до чого, адже вона пережила чималий стрес.

Це дві основні скарги, про які найбільше говорять українці на сьогодні.

Раніше сайт Pro Гроші писав про те, що борщовий набір стане доступнішим і розповідав, якими будуть ціни на овочі та фрукти до кінця літа. Також ми повідомляли вам, яка ситуація буде з ягодами та фруктами влітку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.