Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дефіцит та височезні ціни? Яка ситуація буде з ягодами та фруктами влітку

На сезон фруктів цього року вплинули погана погода навесні та підвищення цін на добрива

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Чималий чималий дефіцит був і минулого сезону

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Через війну в Україні буде чималий дефіцит багатьох ягід та фруктів. Саме тому не варто очікувати на низькі ціни. Ба більше, треба бути готовими до значного здорожчання продуктів, якщо порівнювати з минулими роками, а сам сезон фруктів цього року буде дещо коротшим.

Про це розповідає експертка ринку Катерина Нічаєва.

Що буде з цінами на ягоди

Низьких цін точно не буде. Сезон полуниці почався на 2-3 тижні пізніше, а відповідно, триватиме менше. Урожай очікується в об'ємах на 20-30% нижчих, ніж раніше.

Також погана ситуація з фруктами. Холодна і дощова весна погано вплинула на урожай абрикос та персиків. Саме тому, скоріше за все, буде їхній дефіцит.

Доведеться купувати імпортну продукцію із Греції, Туреччини, Узбекистану та Азербайджану. Натомість не буде проблем зі сливою, адже урожай збільшиться на 20%.

В Україні не буде винограду?

Українські фермерські не планують вирощувати його через високу конкуренцію з Молдовою та певні ризики. Тому цього сезону на ринку буде переважно молдавський, грецький, македонський і турецький виноград.

Вся надія на українські яблука?

Водночас українські постачальники яблук зараз, навпаки, переорієнтовуються на експорт. По-перше, українські яблука дуже добре зарекомендували себе на міжнародному ринку. По-друге, експортна ціна вища, ніж на внутрішньому ринку.

Але навіть урожай яблук буде гіршим, ніж торік. Все через погану погоду навесні та підвищення цін на добрива.

Кавуни точно будуть

Через чималий дефіцит минулого сезону багато українських фермерів посадили баштанні культури цього року в Одеському регіоні. Завдяки цьому, врожаю буде більше, а, відповідно, ціна – нижча.

Імпортувати баштанні з Греції та Туреччини будуть на українському ринку тільки до тих пір, поки не зʼявляться українські продукти. Також завдяки тому, що частина території Херсонської області деокупована, фермери, там де це можливо, висадили овочі та баштанні.

Які продукти ще здорожчали та подешевшали

За даними Держстату, ціни на продукти змінилися наступним чином:

  • найбільше подорожчали м'ясо та м'ясопродукти – на 3,3%;
  • риба та рибопродукти подорожчали на 0,5%,
  • хліб подорожчав на 0,3%, овочі підскочили в ціні на 0,3%,
  • макаронні вироби – на 0,2%.

Ціни на хлібопродукти та олію не змінилися.

Які продукти подешевшали

Водночас яйця подешевшали на 8,7%, олія — на 1,6%, фрукти — на 0,4%, молоко — на 0,8%, цукор — на 0,3%, сир та м'який сир — на 0,1%.

Раніше ми розповідали, які продукти в Україні подорожчали до кінця травня. Також ми пояснювали, як через війну змінилися ціни на продукти харчування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.