Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Супермаркети на цьому наживаються? Про яке правило знають не всі українці

У Держпродспоживслужбі нагадали українцям, про яке правило не потрібно забувати під час відвідин магазину

Фото: Google, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чи потрібно платити, якщо ви пошкодили товар у супермаркеті

Фото: Google, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Іноді в магазині покупець може ненароком пошкодити чи навіть розбити товар, який неправильно стояв на полиці. Зазвичай адміністрація магазину вимагає від гостя оплатити вартість товару, але такі дії порушують права покупців.

Про це розповіли в Держпродспоживслужбі.

"Якщо ви випадково розбили товар, не поспішайте за нього платити, адже законодавство на стороні споживачів", – наголосили фахівці.

Зазначається, що покупець стає власником товару лише після того, як вніс оплату за нього на касі. До того моменту відповідальність за ризики випадкового знищення та випадкового псування майна несуть виключно його власники (якщо інше не встановлено договором чи законом). Відповідну норму можна знайти у статті 323 Цивільного кодексу України.

До того ж у законі про захист прав споживачів (ст. 17, п. 2) йдеться про те, що продавець зобов'язаний сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та формах її оплати. Ця ж норма дозволяє покупцям відмовитися від продукції неналежної якості або непотрібного асортименту.

"Тому, якщо працівники закладу наполягають на вашій вині, то її потрібно спочатку довести у суді", – підкреслили у Держпродспоживслужбі.

Якщо ж судове рішення відсутнє, тоді представники супермаркету лише фіксують факт ушкодження товару. Якщо адміністрація магазину продовжує тиснути на покупця та вимагає оплатити розбитий товар, потрібно викликати поліцію.

Чи можуть у супермаркетах перевіряти особисті речі покупців

Охоронці в магазинах не можуть оглядати особисті речі покупців, навіть якщо запідозрили когось із відвідувачів у неправомірних діях.

Тому, якщо охоронець на виході з магазину просить дозволити оглянути, наприклад, вашу сумку, вимагайте пред'явити документ, який є підставою для обшуку.

Якщо, наприклад, у супермаркеті в охоронців виникають підозри або сумніви щодо особи, вони можуть лише слідкувати за товаром у торговельній залі чи за діями самого покупця під час його перебування в закладі за допомогою камер спостереження (якщо вони є).

Раніше ми розповідали, які товари категорично не можна купувати у супермаркетах. Також ми розповідали, де українцям знайти найдешевший і найдорожчий салат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.