Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рекламні щупальця вже на гаманці: як не стати жертвою агресивного маркетингу

Довгострокове використання агресивної реклами може призвести до втрати клієнтів і погіршення репутації

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як не втратити всі гроші через агресивний маркетинг

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Сучасні люди звикли, що з усіх сторін лунає реклама. Щодня ми бачимо та чуємо маркетингові лозунги, сприймаючи нав’язливі наративи подекуди на підсвідомому рівні. Але інколи реклама виходить за рамки фонового звучання та перетворюється на агресивну стратегію, покликану збільшити кількість клієнтів. Не всім подобаються методи, які використовують маркетологи в таких випадках.

Сайт Pro Гроші розповідає, як захистити себе від нав’язливих меседжів і не стати жертвою досвідчених рекламодавців.

Що таке агресивний маркетинг і як він працює

Це стратегія, яка застосовує високоактивні та домінуючі методи просування товарів і послуг. Мета – залучити максимальну увагу громадськості до об'єкта, переконати потенційних покупців придбати його, таким чином збільшуючи продажі у прогресії.

Агресивний маркетинг може включати такі методи як інтенсивна реклама, знижки, акції, безплатні зразки, прямі дзвінки можливим клієнтам, нав'язливий продаж та інші форми промоції. Найважливіше – стимулювати за допомогою інформаційних повідомлень споживчий попит.

Ця стратегія має ефективність для компаній у короткостроковій перспективі, оскільки може збільшити потік замовлень і залучити нових клієнтів. Однак довгостроково така реклама призведе, швидше за все, до негативних наслідків, як от зниження лояльності, пошкодження репутації компанії, погіршення відносин з конкурентами.

Як агресивний маркетинг впливає на людину

Психологія ґрунтується на використанні різних маніпулятивних прийомів, які мають значний вплив на нашу психологію та поведінку.

  1. Почуття необхідності. Реклама апелює потребою купити продукт або послугу. Досягається через створення обмеженого речення або використання слів і фраз, що наголошують на важливості негайної покупки.
  2. Почуття страху. Вплинути на вразливу психіку клієнта допомагає підкреслення негативних наслідків: "Що буде у разі ігнорування? Наскільки погано я почуватимусь, якщо не придбаю товар?".
  3. Почуття провини. Серед робочих прийомів – нав’язування думки, що відсутність продукту означатиме погіршення здоров’я чи псування стосунків з друзями/рідними.
  4. Використання емоцій. Агресивна реклама здатна викликати будь-який емоційний стан, наприклад, позитивні почуття. Тож часто маркетологи вдаються до маніпуляції, запевняючи, що придбання продукту допоможе почуватися успішними чи привабливими.
  5. Соціальні норми. Апеляція до колективного інстинкту – якщо чимало людей вже купили та випробували товар, залишившись задоволеними, то й вам потрібно це зробити.

В цілому, психологія агресивної реклами ґрунтується на розумінні емоцій, бажань і потреб клієнтів, а також використанні різних прийомів, які змушують захотіти продукт або послугу. Споживачам важливо бути уважними та усвідомлювати ці методи, щоб приймати рішення на основі власних бажань і потреб.

Як не стати жертвою агресивної реклами

Для цього не треба досконало розбиратися в маніпулятивних прийомах досвідчених маркетологів. Достатньо стежити за собою та контролювати інформаційне поле, з якого надходять агресивні рекламні меседжі. Ось кілька порад, як уберегти себе та заощадити фінанси:

  • Встановіть блокувальник реклами у браузері та на телефоні. Це зменшити кількість повідомлень, які ви щодня бачите в Інтернеті.
  • Відмовтеся від отримання маркетингових пропозицій. Якщо раніше підписалися на електронні листи або SMS від компаній, які вже не цікаві, відпишіться і забудьте про них.
  • Вивчайте продукти та послуги, які маєте намір купити. Оточіть себе інформацією про компанії та товари, читайте відгуки, перш ніж приймати остаточне рішення. Ніколи не піддавайтесь імпульсу одразу замовити щось чи купити за готівку.
  • Ігноруйте нав'язливі продажі. Пройдіть повз і навіть не дивіться у бік маркетингової пастки.
  • Не піддавайтеся тиску. Якщо відчуваєте, що хтось намагається змусити вас купити продукцію, безапеляційно відмовляйте.
  • Будьте пильними та уважними до маркетингових прийомів. Деякі компанії застосовують методи маніпуляції, тож зважайте на них і не дозволяйте впливати на власні рішення.

Агресивна реклама полює на час і гроші потенційних клієнтів. Якщо цінуєте ці ресурси, не піддавайтесь на заклики й тримайтеся позиції, заснованої лише на особистих потребах та уподобаннях.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як вкладення в Instagram можуть змінити ваш бізнес. Також ми повідомляли про топ-5 товарів, які не можна купувати на Aliexpress.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.