Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців попередили про небезпеку в супермаркетах – на що звернути увагу

Хімічний елемент, який міститься в популярному товарі, здатен отруювати організм протягом 30 років

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Який продукт несе небезпеку для здоров'я

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українців попереджають про імпортований з Італії рис, який несе значну небезпеку для здоров’я та життя споживачів, оскільки містить зависокий рівень хімічного елементу Кадмію.

Про це повідомила пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

Як заявило відомство, через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) надійшло повідомлення про виявлення недопустимо високого вмісту Кадмію у рисі для ризотто, що експортувався з Італії. Виробник партії, яку завезли в Україну, – Sapori Nostrani di Giorgio Turco, отримувач – ТзОВ "БЮРО ВИН", м. Київ.

Чому ситуація викликала занепокоєність фахівців? Річ у тім, що Кадмій є одним з небагатьох елементів, який не має конструктивних функцій в людському організмі через свою токсичність. Навіть невелика концентрація речовини здатна завдати непоправної шкоди. Плюс він має властивість накопичуватись, але виводиться з внутрішніх органів дуже важко й довго.

"Кадмій затримується в трубчастих кістках, підшлунковій залозі, селезінці, але, перш за все, в печінці й особливо в нирках, причому період його напіввиведення з організму становить від 10 до 30 років. Кадмій має токсичну дію на нирки, кісткову і дихальну системи. Його відносять до числа канцерогенів, небезпечних для людини", – йдеться у повідомленні органу Держпродспоживслужби.

Представники відомства просять українців одразу повідомляти територіальні чи Головне управління у разі виявлення вказаного рису на полицях магазинів. Так вдасться убезпечити громадян від купівлі товару, що здатен завдати серйозної шкоди організму.

Отруйні горіхи та заражений сир

Останнім часом почало з’являтися більше повідомлень про виявлення продуктів харчування, небезпечних для життя. Зокрема на початку лютого поточного року система RASFF сповістила Держпродспоживслужбу в Івано-Франківській області про перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів у бразильських горіхах. Речовина може викликати рак печінки, тож представники відповідних органів миттєво відреагували та здійснили заходи щодо вилучення партії горіхів з обігу.

Також нещодавно стало відомо про завезення французького сиру з пастеризованого молока, який містив бактерію Listeria. Після потрапляння в шлунок вона мігрує до центральної нервової системи й статевих органів, викликаючи менінгіт, менінгоенцефаліт, сепсис, перинатальні інфекції та гастроентерит.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які існують додатки, що дуже корисні в Польщі. Також ми повідомляли про топ курйозних мемів про покупки в супермаркетах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.