Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Соняшник нікому не потрібен? Чому дешевшає зерно та чого чекати далі

На вартість соняшника впливає багато факторів: обсяг врожаю, співвідношення попиту і пропозиції, метеорологічні умови тощо

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вартість насіння соняшника продовжує падати

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна – один із найбільших у світі експортерів соняшника. Повномасштабна війна призвела до блокування портів та значно ускладнила експорт залізницею. Однак, попри всі труднощі, аграрії продовжують сіяти та збирати врожай. У липні експорт соняшникової олії перевищив 500 тис. тонн, що значно вище очікувань.

Сайт Pro Гроші, спираючись на дані Тripoli.land, з’ясовував, за скільки сьогодні можна купити тонну соняшника.

Вартість соняшника: як змінились ціни

Станом на 30 серпня середня ціна соняшнику в Україні становить 12 993 грн за тонну разом з ПДВ.

Експортна ціна соняшнику в Україні на сьогодні становить 370–575 доларів.

При цьому ціна на соняшник упродовж останніх днів сильно впала. Так, у вівторок, 22 серпня, середня вартість тонни становила 13 394 грн. Відтоді ціна на цей вид зернових культур декілька разів знижувалася: спочатку до 13 209 грн за тонну, а потім до 13 177 грн за тону. Наразі вартість соняшнику є мінімальною за тижневий період.

Як формуються ціни на соняшник в Україні

На вартість соняшнику впливає низка факторів, зокрема:

  • обсяг врожаю;
  • відношення попиту і пропозиції;
  • рівень цін на інші олійні культури;
  • метеорологічні умови.

Як війна вплинула на експорт

Повномасштабне вторгнення ворога дуже вплинуло на ціни — Росія блокує основні порти країни, через які здійснювався експорт соняшнику. Це спричинило суттєве скорочення експорту соняшнику з України. Очікується, що експорт соняшника з України у 2023-2024 маркетинговому році знизиться. А це, своєю чергою, може призвести до подальшого підвищення цін на соняшник у світі.

Що буде з цінами на соняшник далі

На думку аналітиків, сусідні з Україною країни ЄС, імовірно, продовжать заборону на поставки соняшника після 15 вересня, що знизить експортний попит на нього, хоча торік активний попит з боку ЄС підтримував закупівельні ціни на високому рівні.

Ціни на рослинні олії залишаються на стабільних рівнях: пальмова олія — 850-900 дол./т; соєва — 1100-1300 дол./т; соняшникова — 900-930 дол./т із доставкою покупцям.

"Сезонне збільшення пропозицій ріпакової та соняшникової олії нового урожаю посилить тиск на ціни, які у жовтні-листопаді залишатимуться під тиском низького попиту з боку переробників. Підтримати котирування зможе лише скасування заборони на поставки соняшника до Румунії та Болгарії", — пояснюють експерти.

Як відсутність зернового коридору може позначитися на українцях

Як ми писали раніше, українські аграрії стоять перед викликом – продаж зерна за кордон стає майже неможливим через блокування поставок з боку РФ. Ця ситуація може вплинути на їх можливість здійснювати нові посіви та на ринкові процеси. Такий висновок зробив виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин.

Зокрема, він зазначив, що в разі зупинки зернової угоди з Росією аграрії будуть змушені знижувати ціни на свою продукцію, що може негативно позначитися на їхній фінансовій стабільності. Пендзин підкреслив, що ситуація в аграрному секторі вимагає уваги, адже величезний внутрішній ринок та його зв'язок з зовнішніми факторами має потенціал вплинути на економічну динаміку країни.

Раніше ми повідомляли, як тимчасовий український зерновий коридор може вплинути на ситуацію в Чорному морі. Також ми писали, скільки коштувала пшениця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.